Atlas Rabac - putnička agencija

Google : “Da li su Židovi zli?”, “Da li su žene zle?” i “Da li su muslimani zli?”

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

Nakon što se Google suočio sa žestokim kritikama upućenim na račun svog pretraživača, a vezano za negiranje holokausta nad Židovima u drugom svijetskom ratu, ova kompanija odlučila je  uvesti algoritme koji će prepoznavati stranice koje negiraju holokaust i brisati ih automatski.

Ovo je veliki pomak u odnosu na ranije rešenje, prema kojem je negiranje holokausta jednostavno bilo nepopularno i padalo na samo dno pronađenih rezultata.

Međutim, nije poznato koliko će ovaj alat imati uspjeha u trajnom uklanjanju negiranja holokausta sa Googlea. Veliki broj Britanaca negativno je odgovorio na pitanje o tome da li se holokaust zaista dogodio, a tvrdili su da su informacije dobili sa interneta.

Ovo nije prvi put da se Google susreće sa negativnim kritikama. Ranije se pokazalo da automatsko popunjavanje rezultata u Google pretraživaču izbacuje pitanja poput “Da li su Židovi zli?”, “Da li su žene zle?” i “Da li su muslimani zli?”.

Osim toga, prije nego što je Google unaprijedio algoritme, odgovori na pitanja o holokaustu vodili su ka linkovima neonacističkih i antisemitskih stranica, kao i razlozima za to kao “zašto je Hitler bio jedan od dobrih ljudi”. Gdje nema pravih objašnjenja o zlikovcima.

“Google je izgrađen na principima pružanja kvalitetnih i mjerodavnih rezultata u vezi sa pitanjima koje njegovi korisnici postavljaju. Pokušavamo da im pružimo raznovrsne odgovore i sadržaj, i uputimo ih na raznovrsne izvore. Istjerani smo u održavanju principa slobodnog i otvorenog weba”, navodi Google.

U slučaju kada se u vrh traženih rezultata pojave informacije koje nisu mjerodavne, kompanija razvija alate i algoritme koji ih automatski uklanjaju.

“Osmislili smo poboljšanja koja će pospješiti prikazivanje mjerodavnijih rezultata pretraga i nastaviti ćemo da radimo u tom smjeru”, objavljeno je.

Tehnološke kompanije se u posljednje vrijeme susreću sa sve većim kritikama u vezi s izbacivanjem lažnih vijesti, a Facebook i Google su saopštili da su problem shvatili ozbiljno i da će nastojati da eliminira takve vijesti.

ka5an

 

 foto:Pixaby

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK