Atlas Rabac - putnička agencija

Hoće li ovog ljeta iznad 40 stupnjeva?

DIREKT INFORMATOR/METTEO/2019
 
 
 
 
Hoće li pasti rekordi? DHMZ izdao alarm za za veliku opasnost od toplinskog vala u Dalmaciji, Vakula upozorava da temperatura zraka ide i preko 40 stupnjeva!

Nakon što je proteklog tjedna u nekim dijelovima Hrvatske bilo lokalnih nevremena, nestabilnostima je od ovog vikenda na neko vrijeme došao kraj i pred nama je, kako upozoravaju meteorolozi, vrlo neugodan toplinski val koji može imati i ozbiljnih posljedica za zdravlje ljudi. Već je petak bio vrlo topao i sparan, a i subota je osvanula uz vrlo visoke jutarnje temperature zraka, koje su već u 8 sati ponegdje dosezale i 28 Celzijevih stupnjeva, piše Jutarnji list.

Prema najnovijoj prognozi, čitavu subotu obilježit će sunčano i vruće vrijeme. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.

DHMZ najavljuje veliku opasnost od toplinskog vala na području Splita!; Mali Vakula upozorava: Uskoro stiže pakao u Dalmaciju, a najgore će biti u Zagori

U nedjelju sunčano te i dalje vruće. U prvom će dijelu dana mjestimice u gorskim krajevima biti prolazno umjerene naoblake. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, a zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 18 do 22, na Jadranu od 23 do 27, a najviša dnevna uglavnom između 32 i 37 °C.

Zbog najavljenih vrlo visokih temperatura, za subotu je DHMZ, kako prenosi Jutarnji list, putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i dalmatinsko zaleđe te narančasta upozorenja za čitavo naše priobalje.

Iz istog razloga je za nedjelju DHMZ putem Meteoalarma upozorenja izdao za cijelu državu: žuta za unutrašnjost, narančasta za priobalje.

U svojoj posebnoj prognozi toplinskih valova, DHMZ je istaknuo ponedjeljak kao dan kada će opasnost od vrućine biti vrlo velika zbog čega je za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika izdao crveno upozorenje, dok je zbog velike opasnosti za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića izdano narančasto upozorenje.

U utorak u unutrašnjosti nestabilnije uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito u noći na srijedu, kada može biti i olujnog nevremena, a prema 7-dnevnoj DHMZ-ovoj prognozi očekuje se i zamjetniji pad temperatura, u prosjeku 10-ak Celzijevih stupnjeva u unutrašnjosti, a koji stupanj manje u primorskim krajevima.

O vremenskim uvjetima pred nama oglasio se i HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

- Do utorka će diljem Hrvatske i okolice biti pretežno sunčano, većinom čak i vedro vrijeme, te gotovo posvuda vruće, mnogima i neugodno sparno. Pritom će vrhunac ovog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje u većini krajeva biti u ponedjeljak, kada će temperatura barem ponegdje biti blizu dosadašnjeg rekorda, a ne smije se isključiti mogućnost postavljanja i ponekog novog. Temperatura zraka u mnogim će mjestima biti i viša od 35 °C, u unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno i oko 40 °C. Barem prema službenim mjerenjima u meteorološkim kućicama DHMZ-a. Na suncu, i još ako ste u pokretu, osjećaj topline jamačno će vam biti i znatno veći, naveo je Vakula.

I:SD/Direkt INFO

foto:pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK