On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Velika oluja približava se Hrvatskoj, izdano crveno upozorenje za dio zemlje

DIREKT INFORMATOR/METTEO/2019

 

 

 

 

Velika oluja približava se Hrvatskoj, izdano crveno upozorenje za dio zemlje
VELIKA oluja približava se Hrvatskoj.

U Hrvatsku bi trebala stići u noći na nedjelju i u nedjelju, a probleme je već stvorila u Sloveniji.

Prema podacima slovenske meteorološke stranice Neurje, u mjestu Wildon nedaleko austrijskog Graza zabilježena je jaka tuča, a s neba su padali golemi komadi leda promjera čak oko sedam centimetara.

Cijela Hrvatska pod alarmom, za dio proglašen crveni

Za sutra je za cijelu Hrvatsku proglašen meteoalarm zbog olujnih nevremena. Najgore se oluje očekuju na područjima Istre, Kvarnera i podvelebitskog područja za koja je proglašen crveni alarm. Očekuju se grmljavina, obilna kiša i olujni udari vjetra.

Narančasti meteoalarm proglašen je za Dalmaciju, Liku i Gorski kotar, a za ostatak Hrvatske na snazi je žuti alarm. 

Upozorenje zbog visokog rizika od grmljavinskih oluja u Hrvatskoj objavio je i Severe Weather Europe.

Stiže i tuča

I prema subotnjim prognozama djeluje neprijepornim da nam u nedjelju stiže dugonajavljivana promjena vremena s kišom, često i obilnijom, u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će i olujnih nevremena i tuče, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Osim pada temperature većini će vjerojatno još veće nevolje stvarati vjetar, posebice jugo, koje će na većem dijelu Jadrana sve do poslijepodneva biti jako, gdjegod i olujno, pa će, uz mjestimične nevere, plovidba dodatno biti otežana. Stoga je nautičarima i ostalima koji su planirali ploviti najbolje naći sigurnu luku, prognozira Zoran Vakula za HRT.


U ponedjeljak će još u većini krajeva biti kiše, mjestimice i grmljavine. Od utorka pak ponovno stabilnije, većinom i suho, te svakako sunčanije i toplije, često i vruće, ali ipak ne kao u ovome tjednu. Vjerojatnost za pljuskove se opet povećava od petka, osobito u kopnenom području, dodaje Vakula.

Detaljna prognoza za nedjelju: Na moru će biti opasno za ljude i imovinu

U nedjelju se savjetuje poseban oprez jer će vrijeme biti izuzetno nepovoljno zbog olujnih nevremena i obilnih pljuskova, pa i tuče. Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru, gdje će puhati i jako jugo. No, osvježenje će vjerojatno mnogima dobro doći.

Vruće će još biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, uz jugoistočnjak. Tijekom dana sve nestabilnije, većinom poslijepodne i navečer uz mogućnost lokalnih nevremena.

U središnjoj Hrvatskoj s jugozapada već prijepodne jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom te osvježenjem, a osobito su poslijepodne vjerojatna jača nevremena s tučom i obilnijom oborinom.

Već u noći i ujutro jake grmljavinske nevere praćene obilnom kišom, olujnim vjetrom, vjerojatno i tučom, zahvatit će sjeverni Jadran, za koji je stoga objavljeno crveno upozorenje - najvišeg stupnja. Gotovo će u isto vrijeme nestabilnosti biti i u gorju. Jako jugo s olujnim udarima će slabjeti i prolazno skrenuti na jugozapadnjak, duž obale buru. Prilično će osvježiti.

S jačim naoblačenjem izraženi pljuskovi i grmljavina, te jake nevere u Dalmaciju će se proširiti do sredine dana, a najnepovoljnije će biti poslijepodne. Jako jugo s olujnim udarima te umjereno valovitim i valovitim morem, slabjet će u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zamjetno niža od subotnje, između 26 i 28 °C.

Na jugu Hrvatske promjena vremena s jakim neverama i obilnim pljuskovima nailazi većinom u poslijepodnevnim satima, a već prijepodne će se naoblačiti. Stoga će se i dnevna temperatura većinom zadržati ispod 30 °C, a ujutro će biti oko 25 °C. Jako i vrlo jako jugo će slabjeti prema kraju dana.

U novom tjednu u početku još kiša i svježije pa povratak ljeta

Iako će na Jadranu još i u ponedjeljak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, doći će do postupnog smirivanja vremena i smanjenja naoblake, a zapuhat će sjeverozapadni vjetar. U nastavku se tjedna vraća ljetni ugođaj, uz sunce i danju slab do umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro ponegdje buru. Ponovno će biti vruće.

Sredinom idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, stabilnije i ponovno vruće. A do tada, uz promjenljivo vrijeme, povremeno pljuskovi i grmljavina, najčešće u ponedjeljak, kada će još biti i razmjerno svježe te puhati sjeverni vjetar, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

foto:pixabay

 

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK