On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Amerika i Francuska ustale protiv Facebookova novca

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

 

 

Amerika i Francuska ustale protiv Facebookova novca
Tko želi biti banka, neka zatraži dozvolu, poručuje predsjednik Trump.

Nakon što je čelnik američke središnje banke Jerome Powell izjavio kako bi Facebook trebao odustati od uvođenja svoje kriptovalute libre, krajem prošlog tjedna na taj se projekt okomio i predsjednik Donald Trump. On je u objavi na Twitteru napisao kako nije ljubitelj bitcoina ni ostalih kriptovaluta koje nisu novac i čije je vrijednost vrlo kolebljiva i temelji se na “zraku”.

“Ako Facebook i ostale kompanije žele postati banke, moraju zatražiti dozvolu za bankovno poslovanje i postati subjekt regulacije, kao i ostale banke, domaće i međunarodne”, smatra američki predsjednik. Podsjetimo, Facebook je prošlog mjeseca najavio da će u suradnji s još 28 partnera - među kojima su Mastercard, Visa i PayPal - iduće godine lansirati kriptovalutu pod nazivom libra. Njome će partneri upravljati kroz organizaciju Libra Association sa sjedištem u Ženevi.

No, primjetno je da među partnerima u projektu Libra i dalje nema banaka. Trumpovi komentari došli su dan nakon što je Jerome Powell izjavio kako Facebook ne može nastaviti s tim projektom dok ne razriješi pitanja zaštite privatnosti, pranja novca, zaštite potrošača i financijske stabilnosti. Prema tvrdnjama Reutersa, pitanjem kriptovaluta koje izdaju kompanije pozabavit će se i panel američkih regulatora, Vijeće za nadzor financijske stabilnosti.

Da je Facebook snažno uzdrmao tradicionalne financijske krugove svjedoče i izjave izvora Financial Timesa iz francuskog ministarstva financija koji ističu kako ta zemlja neće dopustiti privatnim kompanijama da uspostave sredstva plaćanja koja su ekvivalent nacionalnoj valuti. “Nećemo dopustiti privatnim poduzećima da si prisvoje atribute državne suverenosti”, izjavio je neimenovani dužnosnik uoči sastanka skupine G7 na kojem će se, između ostaloga, raspravljati i o kriptovalutama i računalnoj sigurnosti.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK