Atlas Rabac - putnička agencija

NJIH JE PET, A PIZZA JEDNA. TATA PIJE PIVO, A DJECA GLEDAJU

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

LJETNI ĐIR PULSKIM STARIM GRADOM
Turista je evidentno manje, a ni novcem se, na žalost ugostitelja, ne razbacuju: NJIH JE PET, A PIZZA JEDNA. TATA PIJE PIVO, A DJECA GLEDAJU

Nikada nije bila ovako prazna terasa u ovo vrijeme. A navečer je još gore, kaže konobarica Tamara iz kafića na Forumu * Kao ugostitelj koji se cijeli život bavim ovime, mogu reći da je ovo najlošiji početak sezone. Ove godine još nismo imali punu terasu, a nekada se čekalo u redu za slobodan stol, priča nam Ivan Udović

Kažu da je ove godine turista puno manje nego lani i da se to baš osjeti u starom gradu. Da bismo to i provjerili, u vrijeme ručka kupili smo po odrezak pizze i krenuli Ulicom Sergijevaca, Forumom i Kandlerovom. Šećemo, putem čitamo cjenike restorana, s pizzom u ruci već se i mi turistima osjećamo. I da, evidentno nas je manje nego bismo očekivali.

- U odnosu na lani dvostruko je manje turista. Nikada nije bila ovako prazna terasa u ovo vrijeme. A navečer je još gore, priča nam konobarica Tamara iz jednog kafića na Forumu. Iz bivše Prvomajske upravo stiže i velika grupa turista, koja bi Tamarinu izjavu baš htjela demantirati. Gosti se razmile trgom, Forumom se razlije graja, a onda se na znak vodiča brzo okupe i nestanu kao da ih nikada bilo nije.

Najlošiji početak

Da ocjene o slabijoj sezoni nisu pretjerane, čujemo i od najpoznatijeg ugostitelja s Foruma Ivana Udovića. Kod njega je, kaže, prometa 40 posto manje nego lani, a zahvaljujući kontaktima i suradnji s kolegama zna da je slično u cijeloj Istri.

- Kao ugostitelj koji se cijeli život bavim ovime, mogu reći da je ovo najlošiji početak sezone. Ove godine još nismo imali punu terasu, a nekada se čekao red za slobodan stol. Zatvaramo već u 23 sata. Za koga da radimo, pita se šjor Ive.

Kaže da gostiju jednostavno nema, a istovremeno je i potrošnja loša. Prije pet godina, kaže, bilo je 80 posto gostiju iz zapadne Europe i Skandinavije te 20 posto iz istočne Europe, a sada je situacija obrnuta. Udović nam prenosi i da se gosti, posebno iz kampova, žale na skupo voće i povrće, da je skup smještaj pa umjesto sto kuna u restoranu potroše 50. Naravno, problem je i PDV od 25 posto koji smatra pretjeranim, a dok to govori u znak podrške mu dovikuju iz susjednih restorana.

- Dio sezone koji smo izgubili teško ćemo nadoknaditi. Ali, samo optimistično! Živimo u nadi i vjerujemo da će se sezona produžiti, da će se situacija popraviti da bismo mogli podmiriti obveze prema državi i radnicima i da preživimo, zaključuje Udović.

Ima li u starom gradu kakve nove turističke ponude? Krenuli smo od Portarate brojati koliko je novih trgovina suvenira i slatkiša koje rade samo ljeti, ali smo se izgubili putem. Zbunilo nas je i to što smo se slobodno mogli šetati ulicama, bez guranja, dok se prije samo para dana, kada su se nad Pulom nadvili oblaci, a turisti masovno sjurili u centar, Prvomajskom jedva moglo proći. Srećemo putem i druge koji se vole zabavljati brojanjem.

Pizza i pašte

- I ja hodam i brojim: od Zlatnih vrata do Pere (Tadića, op.n.) nabrojao sam 17 bankomata, a samo su tri banke koje rade-ne rade. Ne znam što je to, sigurno ima neka fora u tim bankomatima, rekao nam je Mate, kolega ulični hodač.

Bankomate je pobrojao Mate, mi ćemo pregledati cijene ugostitelja. Kalamari se jedu po cijeni od 80 do 100 kuna, brancin i orade ima već od 70 kuna, samo ne pitaj je li riba divlja i domaća. Punjena pljeskavica i bečki po 50-ak, ramstek 75, tuna steak oko stotke. Što se jede najviše?

- Naručuju pizzu, koju im razdijelimo za više njih, i pašte. Jedu ono što je jeftinije. Nema sljedova, zaboravi na predjelo, desert, samo jedno jelo. A prije nego sjednu po dva sata pregledavaju cjenike da odluče gdje će jesti jeftinije, kaže ugostitelj.

 

i:Glas Istre/Direkt INFO

foto:Grad Pula

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK