Atlas Rabac - putnička agencija

TURISTI U ŠOKU JER NE MOGU SPAVATI!

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

Turisti donose stjenice u kuferima! IMA IH U ISTARSKIM LUKSUZNIM HOTELSKIM SOBAMA I HOSTELIMA, IZLAZE NOĆU I PIJU KRV

U Istri je lani evidentiran 131 slučaj pojave stjenica, od čega 118 u hotelima, a 13 u privatnim turističkim objektima. Za ovu godinu Zavod još ne raspolaže podacima jer se sezona tek zahuktava
Ovih dana jedna turistkinja ostala je u šoku nakon što su je u čistom i lijepom objektu u Zadru izujedale stjenice. Isprva nije znala o čemu je riječ: mislila je da ju je spopala alergijska reakcija. Crveni osip preko noći joj se s lica proširio na ramena, ruke, uz neugodan svrbež. Liječnik u lokalnoj bolnici potvrdio je da se radi o ubodu stjenice, nametnika za kojeg je zaboravila da uopće postoji. Stjenica se nekad povezivala uz prljave i zapuštene prostore. Taj je problem bio prisutan u velikom broju siromašnih seoskih domaćinstava koja su se vrlo teško rješavala tih vrlo otpornih i prilagodljivih kukaca. Stari ljudi pričali su da bi znali danima ostavljati vuneni džemper u snijegu. Stjenica bi, međutim, oživjela kad bi se odjeća vratila u toplu prostoriju. Pričaju također da stjenica preživljava vrlo visoke temperature: pobjeći će čak i s užarene ploče peći, a bez hrane može preživjeti više od 600 dana!

Na terenu

Dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da se u cijeloj Hrvatskoj posljednjih desetak godina bilježi sve veća pojava kućne stjenice (Cimex lectularius), najviše u primorskim, turističkim županijama. U Istri je samo lani evidentiran 131 slučaj pojave stjenica, od čega 118 u hotelima, a13 u privatnim turističkim objektima. Za ovu godinu Zavod još ne raspolaže podacima jer se sezona tek zahuktava. Da populacija ovog kukca stalno raste, pokazuje statistika Zavoda: u Istarskoj županiji su 2007. bila prijavljena svega dva tretmana protiv stjenica, da bi ih 2012. bilo 21. Lani je prijavljen 131 slučaj. Dakle, ta je brojka u jedanaest godina povećana 65 puta!

- Radnici Zavoda desetak su puta izašli na teren na poziv zbog sumnje na stjenice, međutim, one nisu pronađene. Naime, gosti se često žale na ubode i da bi isključili sumnju, naš tim pregledava prostor. No, kožne reakcije mogu izazvati i drugi kukci, poput komaraca, papatača i grinja. Nekad se gosti žale da su ih izgrizle stjenice nakon što se vrate na svoje odredište i traže povrat novca ili čak odštetu. Zbog toga je bitno i da se sumnjivi objekt detaljno pregleda i time izbjegnu daljnje neugodnosti kao i loši komentari na web stranicama preko kojih gosti pronalaze smještaj, objašnjava Landeka.

Kućna stjenica, koja je nekad bila simbol zapuštenih sirotinjskih četvrti, totalno je promijenila način širenja.

- Sad se najčešće širi putem avionske prtljage. Dolaze u luksuzne hotelske sobe, hostele i apartmane, a najčešće je donesu avionski gosti tako da imamo redovito dojave ili sumnje na stjenice ili je stvarno riječ o stjenicama. Tad moramo poduzeti mjere suzbijanja, što je često nezgodan, mukotrpan posao ako na vrijeme nisu primijećene i ako im se dopustilo da se razmnože u većem broju. Manje ih prenose gosti koji dolaze vlastitim automobilima. Poznato je da se prtljaga u avionskom transportu lako zarazi: dovoljno je da je jedan komad prtljage zaražen i da se stjenice presele na ostale kufere. Gost ih tako i ne znajući donese u neki hotel, apartman ili sobu. Nekoliko tjedana nakon što se stjenice namnože problem postane vidljiv, objašnjava Landeka.

Tad se poduzimaju mjere i to po strogoj proceduri kakva je pripisana u Zavodu. Korisnicima se daju upute o tome kakvi se preparati koriste u dezinsekciji. Pritom postoji kodeks zaštite identiteta vlasnika zaraženog objekta.

- Ne smije se doznati da je on imao stjenice jer one imaju prizvuk štetnika koji nije poželjan zbog toga što nam je stjeničavost ostala u memoriji kao pojava zapuštenih sredina, mada to ne mora biti tako, veli Landeka. Naime, ukoliko gost naiđe na stjenicu u luksuznom objektu, dovoljna je objava na društvenim mrežama da vlasniku upropasti sezonu. Ipak, na naše pitanje jesu li stjenice nekome uništile sezonu, Landeka odgovara da za takve slučajeve nije čuo. No, soba ili objekt će u svakom slučaju biti izvan funkcije određeno vrijeme: ovlaštena tvrtka obavlja dezinsekciju, nakon koje je potreban monitoring i, ukoliko je potrebno, ponovni tretman. 

I:GlasIstre/Direkt INFO

foto:G.I.

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK