On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Turistički kolaps

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

 

Ovo nije nikakva srpanjska rupa. Ovo je krah hrvatskog turističkog koncepta
Evo što kažu aktualni turistički pokazatelji koje je iznijela Hrvatska udruga turizma,, a koje danas prenosi riječki Novi list. Hrvatska udruga turizma anketirala je 15 vodećih hotelsko-turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Sve bilježe pad rezervacija u usporedbi s lanjskom godinom, i to od jedan posto do čak 20 posto rezervacija manje. U prosjeku, radi se o tri do sedam posto rezervacija manje u usporedbi s prošlom godinom.

Većina ispitanika u HUT-ovoj anketi izjavila je da je tempo rezervacija sporiji nego lani. Najgore stoje apartmanska naselja, a čak su i kampovi, lijepom vremenu usprkos, zabilježili manje rezervacija nego prošle godine, koja nije bila šampionska kad je riječ o srpnju i kolovozu. Novi list ove je podatke plasirao kao glavnu temu na prvoj stranici, uz egidu Srpanjska rupa i naslov Rezervacije se otkazuju u zadnji tren, te podnaslov Hotelske se sobe prodaju po 20 posto nižim cijenama.

I drugi mediji objavljuju podjednako loše vijesti o hrvstskom turizmu, pa je Index.hr prekojučer anketirao predstavnike otočkih turističkih zajednica. Anketa je pokazala da većinsa otoka bilježi pad prometa, a među negativnim rekorderima je, zasluženo, Brač, otok s najgorom zamislivom turističkom politikom i praksom.

Analizirajući sve ove loše vijesti, moramo konstatirati da se ne radi ni o kakvoj srpanjskoj rupi, nego o krahu hrvatskog turističkog koncepta.

Hrvatski turistički koncept pati od tri kritično slabe točke. Prvo, večina hotelskih tvrtki bavi se najmasovnijim, turizmom trećerazredne kvalitete, koji ne može privući zahtjevnije goste, dok se istodobno ne može natjecati s masovnim turskim i sjevernoarfičkim turizmom, jer će Turska, Egipat i Tunis uvijek biti jeftiniji. Drugo, nekontrolirana apartmanizacija dugoročno je oštetila dalmatinski turistički potencijal. Treće, država je poreznom politikom uništila restoransku industriju, bez koje nema turizma, dok hotelsku industriju čini nekonkurentnom. Plenkovićeva je Vlada stabilizaciju državnih financija svjesno provela na račun turizma.

Ova politika ruskog ruleta s turizmom, u kojoj tri godine sudjeluje Gari Cappelli, najgori hrvstski mininistar turizma svih vremena, sada dolazi na naplatu.

foto:G.I.

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK