Atlas Rabac - putnička agencija

Blokiran GPS na izraelskom aerodromu Dio medija tvrdi kako je blokada GPS-a na izraelskom aerodromu

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019




Ruska taktika? Blokiran GPS na izraelskom aerodromu
Dio medija tvrdi kako je blokada GPS-a na izraelskom aerodromu provjerena taktika s kojom se služi ruska vojska

Provjerena ruska taktika? Blokiran GPS na izraelskom aerodromu
Dio medija tvrdi kako je blokada GPS-a na izraelskom aerodromu provjerena taktika s kojom se služi ruska vojska
Nedavno smo pisali o tome kako navigacija često "poludi" na mjestima na kojima se pojavi ruski predsjednik Vladimir Putin – razlog su uređaji za ometanje signala koje njegovi tjelohranitelji često nose sa sobom, a u izvještaju američkog Centra za napredne obrambene studije iz travnja navodi se kako su Rusi poznati po čestom korištenju uređaja za ometanje GPS-a. Centar je zabilježio više od 10 tisuća slučajeva blokiranja i ometanja GPS signala te navode kako su Rusi koriste ovu taktiku kako bi zaštitili i promovirali svoje strateške interese.

Tijekom lipnja problemi s GPS-om zabilježeni su na izraelskom aerodromu Ben Gurion – ti su podaci posljednjih mjesec dana nepouzdani za sve pilote i zrakoplove koji se koriste ovom zračnom lukom, što ima "značajan utjecaj" na svakodnevan rad aerodroma. Zbog problema sa signalima zrakoplovi ponekad prijavljuju lokaciju koja se nalazi kilometrima dalje u odnosu na njihovu poziciju.

Uzrok, barem službeni, problema sa signalom nije poznat, no mediji, pozivajući se na visokopozicionirane izraelske dužnosnike, tvrde kako je krivac za ometanje GPS-a Rusija. Naime, oko 350 km sjeverno od Ben Guriona nalazi se ruska zrakoplovna vojna baza u Siriji te, kako bi zaštitili svoje zrakoplove u njoj, Rusi navodno ometaju i blokiraju GPS. Ruski ambasador u Izraelu osvrnuo se na ove optužbe i rekao kako se ne mogu uzeti ozbiljno jer je riječ o lažnim vijestima.

Iako ometanje GPS-a, dakle, utječe na operacije aerodroma, do sada srećom nisu zabilježeni nikakvi incidenti ni sigurnosni problemi jer piloti prilikom prilaska zračnoj luci i slijetanja na pistu koriste Instrument Landing System koji je "sigurna i profesionalna metoda koja se svakodnevno koristi u zračnim lukama diljem svijeta", objavili su iz državne agencije zadužene za sigurnost zrakoplovnog prometa.

Izvor: BBC

foto:APF
 

DIREKT INFORMATOR



Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK