Atlas Rabac - putnička agencija

Zajedno smo pobjegli iz Jugoslavije. Slovenci su danas daleko ispred nas

 

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

U Hrvatskoj broj stanovnika pada, u Sloveniji raste

Zanimljivo je da za razliku od Hrvatske, gdje se broj stanovnika smanjuje, Slovenija ima rast stanovništva.

U razdoblju od 2007. do 2017. broj stanovnika Slovenije porastao je s 2,01 milijun na 2,06 milijuna - točnije za 56.500 stanovnika. U istom razdoblju Hrvatska je izgubila preko 200 tisuća stanovnika.

Iako su desetljećima Hrvatska i Slovenija bile u sklopu Jugoslavije, imale isti ekonomski sustav te su, kao i sve bivše komunističke zemlje, morale proći proces tranzicije, sjeverni susjedi su daleko uspješniji, a razlog za to su vjerojatno mentalitet i drugačiji pristup radu i životu.

Hrvatskoj već mjesecima traje rasprava da se taj datum obilježava krajem svibnja, povijest Hrvatske i Slovenije u 20. stoljeću je isprepletena.

Dvije su države većinu prošlog stoljeća provele u istoj državi - prvo u Austro-Ugarskoj monarhiji, da bi obje nakon Prvog svjetskog rata postale dio prve Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata obje će zemlje postati dio SFR Jugoslavije, a od tamo će zajedno pobjeći baš 1991. godine.

Od tada je svaka zemlja krenula svojim putem. Otegotna okolnost za Hrvatsku, treba i to reći, bio je rat koji je potrajao do 1995. godine. Hrvatska će potpuno osloboditi svoj teritorij mirnom reintegracijom 1997. godine. Slovenija je također osjetila sukobe s JNA, ali sukobi u Sloveniji trajali su tek nekoliko tjedana u ljeto 1991. godine.

Slovenija je u Europsku uniju ušla 2004. godine, a Hrvatskoj je to uspjelo tek 2013. godine.

Hrvatska i Slovenija u Jugoslaviji su slovile kao dvije najbogatije republike. Konkretno, Slovenija je na početku devedesetih bila bogatija od Hrvatske. S vremenom se ta razlika još više produbila i danas možemo kazati da su Slovenci ekonomski puno ispred Hrvatske.

Slovenija ima tek nešto više od dva milijuna stanovnika, upola manje od Hrvatske, no ekonomije tih dviju zemalja su slične veličine. Ukupni hrvatski BDP iznosi oko 49 milijardi eura, dok je slovenski 43 milijarde eura.

I:Index/Direkt info

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK