Atlas Rabac - putnička agencija

POKREĆE SE EESSI 'NJIH DVIJE TREĆINE SE PONAŠAJU KAO DA UOPĆE NISU OTIŠLI

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

 

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija nedavno je upozorila da oko 330.000 iseljenika iz Hrvatske i dalje u domovini ima zdravstveno osiguranje na koje ostvaraju pravo preko HZZO-a.


- Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svaki mjesec na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove, koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku. U Hrvatsku se vraćaju trudnice radi kontrole trudnoće, kronični bolesnici, odnosno njihovi bližnji, po lijekove dolaze kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje - priopćili su.

To je, naravno, pokrenulo val nezadovoljstva građana i liječničke struke. Zato su iz HZZO-a najavili aktivaciju sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI) koja bi, na europskoj razini, trebala pomoći u kontroli osiguranika, piše Glas Slavonije.

Radi se o sustavu koji bi u praksi trebao olakšati razmjenu podataka između država članica EU te identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem. U tijeku je tehničko povezivanje, odnosno izrada servisa između HZZO-a i MUP-a.

- U skladu sa Sporazumom o poslovnoj suradnji radi pristupa podacima, koji je sklopljen između HZZO-a i MUP-a, HZZO će se spajati na web-servis MUP-a radi uvida u službene podatke o prebivalištu i boravištu za hrvatske državljane te odobrenom stalnom i privremenom boravku u Republici Hrvatskoj za strance, a koji su HZZO-u potrebni za utvrđivanje statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju, provedbu prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, za što je ovlašten Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama - poručili su iz HZZO-a.

Ipak, naglašavaju, da formalna odjava prebivališta ne čini razliku, te da je odgovornost odjave sa zdravstvenog osiguranja u državi članici iz koje se osoba iseljava uvijek na samoj osiguranoj osobi, piše Glas Slavonije.

Najveći problem predstavljaju osobe koje u drugim državama rade bez reguliranog radnog odnosa i/ili statusa u zdravstvenom osiguranju pa i dalje iskorištavaju domaći zdravstveni sustav. Pretpostavlja se da legalno zaposlene osobe nemaju potrebe za dva zdravstvena osiguranja.

 

 

I:Jutarnji.list/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK