Atlas Rabac - putnička agencija

Sve o popularnoj Dukanovoj dijeti, za kojom luduju milijuni ljudi

DIREKT INFORMATOR/ZDRAVLJE/2019

 

 

 

Dukanova dijeta jedna je od najpopularnijih u svijetu, a dok ona privlači milijune ljudi, stručnjaci upozoravaju na njezine negativne strane. Istražili smo kako točno izgleda Dukanova dijeta, otkuda potječe, kakvu prehranu predlaže te što o njoj misle nutricionisti

Mnogi koji kreću na dijetu vode se brojanjem dnevnog kalorijskog unosa kao ultimativnog pravila za skidanje kilograma, ali ne i Pierre Dukan, francuski liječnik koji je 2000. osmislio Dukanovu dijetu. Njegova je teorija da je protein ključni nutrijent koji pomaže u dugoročnom mršavljenju, a svojom je metodom mršavljenja pomogao preko 40 tisuća svojih pacijenata u borbi s kilogramima.

Danas je Dukanova dijeta jedna od najpopularnijih u svijetu, posebice u Europi. Dijetu je navodno isprobala i vojvotkinja Kate Middleton u toku priprema za vjenčanje prije osam godina, kao i nakon prve trudnoće, kada je brzo i efikasno željela izgubiti nakupljene kilograme. No pitanje koje se nameće samo od sebe jest - predlaže li ova dijeta zdravu i balansiranu prehranu?

Besmisleni i štetni: Ovo su najgori prehrambeni savjeti koje možete čuti

ISTINE I ZABLUDE

Evo što se zaista događa s našim tijelom kad prestanemo jesti mliječne proizvode

DOBRI I LOŠI UČINCI

Preskakanje obroka može biti i korisno i štetno, a evo što o tome kažu znanstvenici
Što je Dukanova dijeta?
Dukanova dijeta podrazumijeva prehranu bogatu proteinima te siromašnu ugljikohidratima i mastima, posebno osmišljenu za topljenje masnoća. Ova je dijeta predstavljena u Francuskoj te još uvijek drži prvo mjesto po popularnosti. Od tada je knjiga o njoj prodana u više od sedam milijuna primjeraka diljem svijeta.

Dijeta se sastoji od četiri faze kojih se treba strogo pridržavati: 1. faza napada, 2. faza izmjene, 3. faza konsolidacije, 4. faza stabilizacije. Tijekom prve dvije faze, koje se koncentriraju na mršavljenje, dnevni unos proteina iznosi više od 40 posto. Treća i četvrta faza stavlja naglasak na održavanje postignute težine, odnosno ono što dr. Dukan naziva 'idealnom težinom', težinom koja se postiže bez osjećaja gladi i uskraćivanja ili utjecaja na raspoloženje i cjelokupno zdravlje.

Što jesti na Dukanovoj dijeti?
Kao što smo prethodno spomenuli, odlučite li se za Dukanovu dijetu, morat ćete slijediti četiri faze. Prve dvije faze su nešto restriktivnije u odnosu na druge dvije, posebice prva faza u kojoj je zabranjeno jesti zdrave masnoće, voće i povrće. Da, dobro ste pročita

1. Faza napadali
Ova faza poznata je i kao proteinska faza, tijekom koje smijete jesti visokoproteinsku hranu siromašnu mastima, kao što su govedina, svinjetina, perad, nemasni mliječni proizvodi, jaja, riba i tofu. Ono što je specifično za ovu fazu je i to što spomenute proteine smijete jesti u neograničenim količinama. Također je dozvoljeno jesti jednu i pol žlicu zobenih mekinja dnevno. Prema riječima dr. Dukana, zobene mekinje smanjuju kolesterol i vjerojatnost dijabetesa, ali njihova prednost u ovom slučaju je prvenstveno dodavanje vlakana prehrani, čime se postiže duži osjećaj sitosti. Prva faza traje od dva do sedam dana, ovisno o tome koliko težine želite izgubiti.

2. Faza izmjene
Nakon nekoliko dana provođenja druge faze u prehranu možete uvrstiti povrće bez škroba, kao što su krastavci, gljive, špinat, šparoge i brokula. U ovoj fazi balansirat ćete između proteinskih dana u kojima je zabranjeno povrće i dana u kojima je uz proteine dozvoljeno jesti povrće, kao i dvije žlice zobenih mekinja. Ova faza traje dok ne postignete željenu, odnosno optimalnu težinu.

3. Faza konsolidacije
Ova faza je osmišljena kako bi se spriječio jo-jo efekt. Tijekom faze konsolidacije namirnice koje su prethodno bile zabranjene postupno se dodaju u ograničenim količinama. U ovoj fazi i dalje slijedite prehranu baziranu na proteinima i povrću te konzumirate dvije žlice zobenih mekinja dnevno. Jednom tjedno odaberite dan kada ćete jesti isključivo proteine. Treća faza trebala bi trajati pet dana za svakih pola kilograma koje ste izgubili u prve dvije faze.


Tijekom faze konsolidacije možete pojesti jednu do dvije porcije voća (izuzev banana, grožđa, smokvi i trešnji) te dvije kriške kruha od cjelovitog zrna dnevno. Također je dopušteno konzumirati 40 grama tvrdog sira, jednu do dvije porcije škrobne hrane te si smijete priuštiti jedan do dva obroka po želji tjedno kao nagradu (primjerice desert i čaša vina).

4. Faza stabilizacije
U završnoj fazi, koja bi trebala trajati ostatak života, možete nastaviti jesti koju god hranu želite (u umjerenim količinama), uključujući tri žlice zobenih mekinja na dan, no imajte na umu to da je potrebno odabrati jedan dan u tjednu koji će biti proteinski.

Tijekom sve četiri faze preporučuje se piti šest do osam čaša vode dnevno.

Što o Dukanovoj dijeti kažu stručnjaci?
U.S. News & World Report rangirao je Dukanovu dijetu na 41. mjesto na listi najboljih dijeta u 2019. te na 31. mjesto kada se u obzir uzme gubitak kilograma. Dukanova dijeta obećava gubitak od pet kilograma tijekom prvog tjedna, no obzirom na to da je riječ o striktnoj prehrani, poprilično je teško pridržavati je se na duže staze.

Istraživanja upozoravaju kako su dijete poput Dukanove, bazirane na visokom udjelu proteina i minimalnom unosu ugljikohidrata, učinkovite za skidanje kilograma isključivo na kratke staze, što sugerira da bi se trebala provoditi kratak vremenski period.

Nutricionistica Mirela Marić za tportal je svojedobno istaknula kako 'koncept prehrane poput ovog koji nalaže Dukanova dijeta, u kojoj postoje određene faze u kojima se jede samo jedna vrsta hrane, a nakon nekoliko dana se uključuju neke druge, strogo birane namirnice, ne može biti dobar na duge staze'.

 

I:t-portal.hr/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK