Atlas Rabac - putnička agencija

Kako priča o pečatu razotkriva pravo lice Hrvatske

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

Šesnaest godina nakon što je Visoki trgovački sud konstatirao da za pravovaljanost isprave nije potreban pečat i tri godine nakon što je Vlada donijela zaključak o njegovom ukidanju, još uvijek ima 142 propisa kojima se zahtjeva upotreba pečata, ističe se u GEM istraživanju.
Prof. dr. sc. Slavica Singer, voditeljica istraživačkog tima Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM), u utorak je na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavila rezultate novog istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj, piše portal Prvi plan.

Kao i prethodnih godina rezultati najnovijeg (16. po redu) istraživanja objavljeni su pod naslovom “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?”, neznatno odstupaju od ranijih rezultata, što je izuzetno loše jer GEM istraživanja godinama ukazuju kako se odnos prema poduzetništvu u Hrvatskoj suštinski ne mijenja već više od 15 godina.

U GEM istraživanju provedenom u 2018. (opet) se ističe da su u svim godinama od kada je Hrvatska uključena u ta istraživanja (od 2002. godine), vladine politike prema regulatornom okviru ocjenjivane su najnižim ocjenama, što znači da ta komponenta poduzetničke okoline djeluje ograničavajuće a ne stimulirajuće na poduzetničku aktivnost.

“Iako su takvu lošu praksu potvrđivala i druga međunarodna istraživanja (o konkurentnosti, o lakoći poslovanja, o korupciji), regulatorni okvir još uvijek je kompliciran, administracija spora a nelikvidnost prisutna”, navode Singer i njezine suradnice Nataša Šarlija, Sanja Pfeifer i Sunčica Oberman Peterka.

Podsjećaju da su prilikom izrade GEM 2017 odustale od upozoravanja na to da se godinama takva ključna ograničenja ne rješavaju. Umjesto toga odlučile su analizirati što se događa s malim, gotovo trivijalnim intervencijama u regulatorni okvir – primjer koje su izabrale je korištenje pečata.

Šesnaest godina nakon što je Visoki trgovački sud konstatirao da za pravovaljanost isprave nije potreban pečat i tri godine nakon što je Vlada donijela zaključak o njegovom ukidanju, još uvijek ima 142 propisa kojima se zahtjeva upotreba pečata, ističe se u GEM istraživanju.

Priču o pečatu u cijelosti prenosi Prvi plan jer sjajno ilustrira zašto je poduzetnička klima u Hrvatskoj sve lošija i zašto Hrvatska sve više zaostaje za drugim zemljama. Priča je i najbolji komentar akcijskog plana rasterećenja gospodarstva.

Ovih dana se ukida korištenje pečata.

I:Direkt info

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK