On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti

DIREKT INFORMATOR/BURZA/2019


Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da je u ožujku osobna potrošnja porasla najviše u devet i pol godina, dok je ključni pokazatelj inflacije porastao po najnižoj godišnjoj stopi u posljednjih 14 mjeseci.
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 11 bodova ili 0,04 posto, na 26.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na rekordnih 2.943 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na rekordnih 8.161 bod.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju novim dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, nakon što je u petak objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao brže nego u prethodnom kvartalu i znatno više nego što se očekivalo.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da je u ožujku osobna potrošnja porasla najviše u devet i pol godina, dok je ključni pokazatelj inflacije porastao po najnižoj godišnjoj stopi u posljednjih 14 mjeseci.

Ti su podaci učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka ostati popustljiva po pitanju monetarne politike zbog slabljenja inflacijskih pritisaka.

U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda, a analitičari očekuju da će središnja banka ponoviti da će biti strpljiva po pitanju kamata i da ih u ovoj godini neće povećati.

Rast cijena dionica podržan je i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,2 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.440 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 12.328 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.580 bodova.

Izvor:Poslovni.hr/Direkt INFO


Foto: Reuters

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK