Atlas Rabac - putnička agencija

Vinski inspektori neće raditi po anonimnim prijavama

DIREKT INFORMATOR/GASTRONOMIJA/2020

 

 

 

Pokaže li se da je rezultat analize po propisu, njezin trošak platit će poznati prijavitelj.
Evidencijske kartice na bocama vina u Hrvatskoj odlaze u povijest novim Zakonom o vinu koji je Vlada jučer uputila na usvajanje u Saboru. Taj zahtjev vinara ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo i kao dio mjera smanjenja parafiskalnih nameta, budući da im je za markice država ubirala 2 milijuna kuna, a dodatno će ih se rasteretiti i za desetak milijuna kuna za izdavanje rješenja za puštanje vina u promet.

Ta pogodnost ugradnjom europske pravne stečevine obuhvatit će i aromatizirane proizvode od vina, točnije samoborski bermet koji je zasad jedini takav zaštićeni proizvod, a čija bi tri proizvođača, podnesu li zahtjev, trebali biti rasterećeni 12 tisuća kuna troška kontrole. Naknade za izdavanje rješenja za stavljanje vina na tržište i za označavanje s kontroliranim podrijetlom ubuduće se ne naplaćuju od proizvođača, nego se podmiruju iz državnog proračuna.

Ostaje LOT broj koji je, kako je pojasnio Tolušić, dovoljan da se prati vino u cijelom postupku, od proizvodnje do prodaje. Uspostavlja se, pak, marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Shodno tome se predviđa i priznavanje četiri regionalne organizacije vinara, koje će upravljati promotivnim aktivnostima. Time se udovoljava i zahtjevima vinara za decentralizacijom, pa će se po vinogradarskim regijama obavljati i postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina. Regionalne organizacije predlagat će ocjenjivače s vlastitog područja pa, kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva.

Jedna od novina je i da će se u inspekcijskim postupcima postupati samo po potpisanim prijavama i telefonskim kontaktom ili e-adresom, dok se po anonimnim prijavama, osim iznimno, neće postupati. Dodatno se ozbiljnost nastoji osigurati i u slučaju kada provjeru inicira poznata osoba, jer zakon predviđa da troškove zatražene analize uzorka, u slučaju kada rezultat ne pokaže odstupanje od propisa, snosi prijavitelj.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK