Atlas Rabac - putnička agencija

U Rijeku ove godine stiže triput više putnika s kruzera. Dolazi i golemi Mein Schiff, i to 6 putaDIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

Optimistične najave iz gradskog Povjerenstva: U Rijeci se 2019. očekuje 30.000 putnika s kruzera
Što mislite koliko gosti s kruzera potroše u Rijeci i što im je najveća atrakcija u gradu na Rječini
Sve više kruzera stiže u Rijeku; Gradska vlast zadovoljna, ali i oprezna zbog moguće "kontraproduktivnosti"
Ove godine će u gradu na Rječini biti 23 ticanja kruzera, a prema najavama pravi boom se očekuje u 2020. godine za koju su pregovori još u tijeku, no već sada u Lučkoj upravi Rijeka računaju na oko 40 ticanja kruzera s time da bi brodovi koji stižu trebali biti sve veći i sa sve više putnika

RIJEKA Oko tri puta više putnika s kruzera u odnosu na lani trebalo bi ove godine stići u Rijeku. Naime, očekuje se da će na kružnim putovanjima u Rijeku stići oko 36.500 turista, dok ih je lani bilo oko 11.000. Prema podacima Lučke uprave Rijeka, ove godine u gradu će biti 23 ticanja kruzera, dok ih je lani bilo jedanaest. Ako se putnicima pribroje i posade brodova, u grad na kruzerima stiže oko 53.000 ljudi. Ova će godina tako biti godina velikog iskoraka što se tiče dolazaka kruzera, a prema najavama pravi boom se očekuje u godini kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture što se, doznajemo, među brodarskim tvrtkama pokazalo kao odličan mamac za dovođenje putnika na kružnim putovanjima.

Brojniji i veći
Ovogodišnja kruzing sezona započinje 14. travnja i otvara je Berlin, brod kompanije FTI Cruises s oko 400 putnika. Ukupno u Rijeku dolazi osam kompanija. Prvi put stižu TUI, Celebrity Cruises i Marella Cruises, odnosno nekadašnji Thompson koji se u međuvremenu restrukturirao i preimenovao. Najviše puta stiže brod Marella Celebration, čak sedam puta. Riječ je o brodu kojem je home port Dubrovnik. Šest puta stiže TUI-jev Mein Schiff 6, a četiri puta stiže i Celebrity Constellation, koji ima domaće luke u Veneciji, Barceloni i Civitavecchiji. U grad na Rječini također stižu Oceania Cruises brodom Riviera, Azamara brodom Azamara Pursuit, Croisieurope Cruises brodom La Belle L Adriatique te Holland America Lines brodom Veendam.

Osim po rekordnom broju dolazaka kruzera, ova godina odskočila je i po veličini. TUI-jev Mein Schiff 6, naime, dug je 295 metara i ima kapacitet 2.500 putnika, dok Celebrity Constellation, dužine 294 metra, ima kapacitet 2.000 putnika. Rajko Jurman, voditelj Sektora komercijalnih poslova u Lučkoj upravi Rijeka, ukazao je kako se značajni povećao i prosjek broja putnika po brodu te iskazao zadovoljstvo ovogodišnjim rekordima.

– Činjenica je da tek od 2015. imamo značajniji rast broja ticanja. Tada smo imali njih sedam, a godinu ranije niti jedan. Ove godine, dakle, imamo 23 dolazaka kruzera u Rijeku što je značajan pomak. Ono što veseli je i činjenica da se rast nastavlja i iduće godine kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

celebrity-constellation

Naime, još su pregovori u tijeku, no već sada računamo na oko 40 ticanja kruzera s time da bismo trebali vidjeti i još veći brod od ovih koji nam stižu ove sezone. Pokazalo je da je projekt EPK vrlo zanimljiv brodarima, odnosno njihovim gostima što će se pokazati i u povećanom broju dolazaka kruzera nagodinu. Ono što, pak, ovu godinu izdvaja od prijašnjih je i prosječan broj putnika po brodu. Naime, dok smo lani u prosjeku po brodu imali 900 putnika, ove godine ćemo ih imati oko 1.600 – pojasnio je Jurman.

Najviše dolazaka kruzera će biti u lipnju, a zanimljivo je da će 8. listopada pred Rijekom sidriti dva kruzera, Celebrity Constellation s dvije tisuće putnika i Marella Celebration s oko 1.250 putnika što će u gradu sigurno donijeti pravu turističku živost u posezoni. Kako sada stvari stoje, ovogodišnju kruzing sezonu zatvara upravo Celebrity Constellation 10. studenog.

Učinci sajmova
Govoreći o velikom porastu broja putnika, ali i dolasku novih kompanija, među kojima je i veliki TUI, a koji ove godine dovodi i značajan broj naleta na Zračnu luku Rijeka, Jurman je kazao kako je sve to rezultat brojnih pregovora i predstavljanja Rijeke, ali i regije što na specijaliziranim sajmovima poput najvećeg Sea trade u Miamiju te direktnih pregovora s kompanijama.

– Moram istaknuti jako dobru suradnju s Gradom Rijekom i Turističkom zajednicom grada Rijeke s kojima surađujemo i kroz Povjerenstvo za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije. A tu je i Turistička zajednica Kvarnera koja nam pomaže prilikom dolaska kruzera oko organizacije dobrodošlice – istaknuo je voditelj Sektora komercijalnih poslova riječke Lučke uprave

Govoreći, pak, o mjestu Jadrana na turističkoj karti svijeta po pitanju kruzinga, naš je sugovornik ukazao na jednu zanimljivost. Mediteran je i dalje među najpoželjnjijim svjetskim destinacijama što se tiče kruzinga s time da se Jadran uvijek predstavlja kao Istočni Mediteran.

No, neke kompanije pokazale su interes da Jadran na tržištu doista predstavljaju kao – Jadran, dakle samostalno pozicioniraju na tržištu upravo zbog atraktivnosti i posebnosti. Isto tako, ima slučajeva da kompanija zimi brod drži na Karibima, a ljetnu sezonu odrađuje upravo na našem plavom moru. Dodajmo i da je Rijeka po ukupnom obujmu prometa još uvijek ima manje putnika u odnosu na Zadar i Split, a pogotovo Dubrovnik koji je i velik home port, no svakako ide značajnim koracima naprijed.

Foto TUI Cruises

I:Novilist

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK