On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Strateško partnerstvo Francuska za Australiju gradi 12 podmornica, suradnju potaknuo sukob između SAD-a i Kine

 

DIREKT INFORMATOR/GLOBUS/2019

 

 

 

 

 

U ponedjeljak su Australija i Francuska sklopile 31 milijardu eura vrijedno strateško partnerstvo, objavio je AFP. U sklopu te suradnje, francuska Naval Grupa u novom će brodogradilištu na jugu Australije sagraditi 12 podmornica za australsku mornaricu, a prva od njih plovit će 2034.

Vezane vijesti
'Pacifistički' Japan kupuje 147 F-35 borbenih aviona, koštat će ih barem 13 milijardi $
Dobar posao za Lockheed Martin: Saudijcima i Kuvajćanima prodali projektile za 3,4 mlrd. $
- Podmornice će pomoći u očuvanju australske sigurnosti sljedećih nekoliko desetljeća te će osnažiti odnose između naše dvije zemlje - naglasio je australski ministar obrambene industrije Steven Ciobo.

Riječ je, zapravo, o najvećoj australskoj mirnodopskoj investiciji u obranu, koju je potaknuo trenutni sukob između SAD-a i Kine. Kako javlja AFP, upravo je more koje okružuje Australiju područje sve napetijeg sukoba.

Budući da Kina strahuje za pomorski prolaz koji se pokazao najvažnijim u opskrbi države rudama, mineralima i naftom, odnosno dobrima koje pokreću kinesko gospodarstvo, ta azijska zemlja svojata većinu Južnokineskog mora. S druge strane, Washington smatra da polaganjem prava na more Kina želi ostvariti dominaciju nad malim azijskim državama i postati prva regionalna sila. Stoga se australski vojni analitičari boje da će se sukob proširiti i na australsko kopno i more, a nadaju se da će nove podmornice državi poslužiti kao zastrašujući i odvraćajući čimbenik pri mogućim neprijateljskim akcijama.

Iako su sami pregovori trajali čak tri godine, u obje zemlje vjeruju da je ovo "početak dugoročne suradnje", a Naval Grupa se nada da će partnerstvo potaknuti i druge zemlje kao što su Nizozemska, Indija, Poljska i Brazil na suradnju s njima.

- Potrebno je mnogo povjerenja s obje strane kako bi dvije države podijelile podatke povezane sa suverenitetom - izjavila je francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly pri potpisivanju ugovora.

 

I:Novac.hr/Direkt INFO

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK