On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Egzodus kapitala Zbog straha od Brexita, 250 tvrtki pregovara o premještanju u drugu članicu Europske unije

 

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

 

 

Oko 250 kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji pregovara s nizozemskom Vladom o premještanju biznisa u tu članicu Europske unije. Pregovore je danas potvrdila nizozemska Vlada, pohvalivši se da su još tokom prošle godine 42 britanske kompanije zbog Brexita prebacile poslovanje u Nizozemsku, otvorivši u njoj blizu 2000 novih radnih mjesta.

Vezane vijesti
Financijska regulatorna tijela EU i Velike Britanije nastavit će suradnju i nakon Brexita
Dnevni pregled tržišta: Britanski parlament odbio dogovor o odnosu s EU nakon Brexita
Među kompanijama koje Nizozemska nagovara na prebacivanje sjedišta iz Velike Britanije su, među ostalima, japanska investicijska banka Norinchukin, kompanija TVT Media, pružatelj financijskih usluga MarketAxess and Azimo i osiguravatelj u pomorstvu UK P&I Club. Intenziviranje pregovara očekuje se kako se približava 29. ožujak ove godine i najavljeni izlazak Velike Britanije iz EU.

- Među tvrtkama koje su nam ranije najavile mogućnost preseljenja iz Velike Britanije su i Discovery i Bloomberg - otkrio je nizozemski ministar ekonomije Eric Wiebes. Među 250 britanskih tvrtki s kojima se pregovara, naveo je Wiebes, ima i onih čiji su vlasnici i osnivači iz Azije i SAD-a, a osim iz financijskog sektora, dolaze i iz svijeta medija, oglašavanja, zdravstvenoga i životnoga osiguranja.

Komentirajući rečene najave nizozemske vlade, agencija Reuters navodi da su dijelove biznisa s Otoka u Nizozemsku već prebacili i Mitsubishi, Panasonic i UFJ Grupa. Agencija podsjeća kako će iz Londona u Amsterdam preseliti i Europska medicinska agencija koja ima 900 zaposlenika.

Ugledni britanski Guardian, istim povodom, podsjeća na izjavu nizozemskog premijera Marka Ruttea kako 'ne vidi priliku za korist Nizozemske od Brexita'. List navodi da su prema kompanijama na Otoku koje razmišljaju o odlasku na kontinent s ponudama krenuli Luksemburg, Irska, Francuska i Belgija.

- Banke i druge kompanije koje pružaju financijske usluge, obvezne su poslovati u državi članici ako žele biti dio tržišta EU, dok medijske kuće koje emitiraju diljem EU-a moraju imati dozvolu u jednoj od država članica za ispuniti propise - napominje Guardian. List dodaje i kako su francuske vlasti utvrdile svoj popis 50 velikih kompanija iz automobilske i farmaceutske branše koje razmatraju odlazak s Otoka.

 

I:Novac.hr/Direkt INFO

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK