Atlas Rabac - putnička agencija

Margherita kraljevsko ime


DIREKT INFORMATOR/GASTRO/2019
 Zanimljivo da preteča pizze je plosnati kruh s mediteranskim biljem kakvog su jeli drevni Grci i Rimljani. Smatra se da je prva pizzerija otvorena u Napulju 1738.,
 a najskuplja pizza na svijetu košta oko 17.633 kune

Danas je Međunarodni dan pizze, a kako ga drugačije proslaviti nego uz omiljenu talijansku poslasticu koja osvaja srca već stoljećima.

Naime, najpopularnije talijansko jelo ima korijene još iz antičkog doba.Tako su stari Grci i Rimljani jeli su svojevrsnu preteču pizze, plosnati kruh začinjen mediteranskim biljem i maslinovim uljem.

Kako znamo paradajz je  stigao iz Amerike u Europu tek u 16 stoljeću, ne zna se kad se točno počeo koristiti za pizzu jer su ju isprva smatrali otrovnom biljkom ,te su je koristili samo za ukras.

Stanovnici Napulja su zbog gladi počeli dodavati na tijesto pa joj je u 17. i 18. stoljeću buknula popularnost. Tijesto premazano rajčicom tada se spremalo deblje nego danas da zavara glad siromašnima.

 

No od sirotinjskog jela ubrzo je postala kraljevsko. Pizza Margherita jedna je od najpopularnijih pizza na svijetu, a dobila je ime krajem 19. stoljeća po talijanskoj kraljici.

Naime, kada je Margherita di Savoia posjetila Napulj, pizzu joj je pripremao tada najpoznatiji majstor Raffaele Esposito. Budući da ju je oduševila pizza nadjevena crvenom rajčicom, zelenim bosiljkom i bijelom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu, upravo je ta pizza dobila kraljevsko ime.

Najstarijom pizzerijom smatra se Antica Pizzeria Port’Alba. Otvorena je u Napulju 1738. kao štand, a 1830. postala je pravi restoran.

Guinnessov rekord za najskuplju pizzu na svijetu oborio je pak američki restoran Industry Kitchen 2017. godine. Pizza od 2700 dolara, odnosno oko 17.633 kuna, osim tartufa i kavijara, sadrži i listiće od 24-karatnog zlata.


No ako su vam dosadile klasične pizze, a nemate zlata, isprobajte pizzu s piletinom. Ispecite bazno tijesto i uz sir i rajčicu nadjenite pizzu komadićima pečene piletine, rikulom i bijelim umakom na bazi vrhnja. Ako vam je ostalo bolonjez umaka, osim s tjesteninom, savršeno će se sljubiti i s tijestom za pizzu.

Pizza kruh: Fina delicija koju obožavaju mali i veliki gurmani

Dašak morskog štiha pizzi će dati kozice i inćuni, a odlično se slažu u kombinaciji s pršutom. Imate li nekog ljubitelja pizze, iznenadite ga za Valentinovo srcolikom poslasticom - jednostavno izrežite tijesto u obliku srca. Možete napraviti i malene srcolike 'pizzete', a oblikovanje će vam olakšati srcoliki kalupi za kolače.

 

DI

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK