Atlas Rabac - putnička agencija

Splićani razvili aplikaciju za parking i zaradili milijune: 'Ne cvijeta tu samo turizam'

 

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 


- Prije šest godina s pozajmljenih 26.000 kuna krenuli smo s dva djelatnika, a danas poslujemo s milijunskom dobiti i imamo 30-ak zaposlenih, kazao je Mateo Perak, za DW, koji je sa svojim kolegom Antom Matijacom pokrenuo malu splitsku IT tvrtku Profico.

Vezane vijesti
Splitski Profico među najbrže rastućim IT tvrtkama u Europi, sprema se za azijsko tržište
Domaća IT tvrtka kreće u obnovu programerskog koda s ulaganjem od 8-10 milijuna eura
Prosjek godina u njihovom uredu je dvadeset i sedam, a prva su splitska tvrtka koja se već drugu godinu nalazi na popisu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija iz zemalja srednje Europe, prema objavi konzultantske kuće Deloitte.

U početku su isključivo pružali softverske usluge i radili aplikacije za strana tržišta, a u Hrvatskoj su se najviše istakli svojim proizvodom Smart Parkinga koji je već u primjeni u Splitu. Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja pokazuje slobodna parkirna mjesta u gradu pomoću senzora i najkraći put do njih. Korisnici mogu i platiti svoje parking mjesto jeftinije, a i pozvati pauka ako ih je netko zagradio svojim vozilom. Ta aplikacija je u primjeni i u Sloveniji, a pregovaraju i s Amerikancima, piše DW.

U svojem poslovanju Profico svakodnevno surađuje s partnerima iz Amerike, Singapura, Dubaija, zemalja srednje Europe i Skandinavije, a kako kažu, konkurencije se ne boje.

- Tržišta poput Indije i Kine imaju još uvijek probleme s kvalitetom usluge, a tu su i kulturološke razlike. Proizvodi istočnog tržišta su jeftiniji, ali ne teže visokoj kvaliteti kakvu zapad traži - objasnio je Perak.

Radna snaga
Do radne snage u Hrvatskoj je teško doći, no u Proficu su uspjeli privući talente iz ostalih dijelova Hrvatske, pa tako kod njih rade Zagrepčani, Varaždinci, a velik broj dolazi iz okolice Dubrovnika. Osim dobrom plaćom, svoje zaposlenike motiviraju pružajući im osjećaj udobnosti i sigurnosti u radnom okružju, omogućuju im da rade ono što vole, prepoznaju i nagrađuju njihov rad i trud, promoviraju ih, postavljaju im izazove.

- Gledajući troškove života koji nisu u skladu s perspektivom lokalne zarade, društveno-političku klimu koja ubija svaki poduzetnički duh u samom začetku, te nerealno visoko oporezivanje, odlazak van je još logičniji izbor. Rekao bih čak i linija manjeg otpora. Međutim, ako netko ne pokuša mijenjati stvari na bolje, sasvim sigurno se neće ništa dogoditi. Mi smo stoga odlučili pokušati ostvariti svoje snove tu, u malom gradu na jugu Hrvatske u kojem samo turizam cvjeta, te pomoći drugima da ih ostvare s nama, ispričao je tridesetšestogodišnji Perak, koji je od svoje šesnaeste godine u poslovnim vodama.

 

Mateo Perak, suosnivač i direktor tvrtke Profico

I:Novac.hr

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK