Atlas Rabac - putnička agencija

500 liječnika ide u mirovinu, a nema ih tko zamijeniti: Prijeti urušavanje primarne zdravstvene zaštite

DIREKT INFORMATOR/

 

 

 

 

 

 

"Unatoč nepovoljnom omjeru, obiteljska medicina je najdostupnija u hrvatskom zdravstvenom sustavu, bez lista čekanja, s prosjekom pregleda od preko 80 pacijenata svakoga dana, dok je u EU uobičajeno da se prima 25-35 pacijenata dnevno, među kojima samo pet nenaručenih", tvrdi Krolo.

Situacija u domovima zdravlja je raznolika, ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.

Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković, koji je u zadnje vrijeme u fokusu javnosti zbog slučaja smrti devetogodišnjeg dječaka, kaže kako im je trenutno najveći problem osigurati drugog ginekologa, a treba im najmanje još jedna ordinacija obiteljske medicine. No, da bi im HZZO to platio moraju ispuniti kvotu minimalnog broja upisanih pacijenata, a i teško je naći liječnika za rad u maloj sredini.

Taj dom zdravlja djeluje na dvije lokacije - u Metkoviću i Opuzenu, ima 11 ordinacija obiteljske medicine, među kojima su dvije pri domu zdravlja a ostale u koncesiji, tri pedijatrijske i jednu ginekološku ordinaciju.

Odlaske na godišnji odmor i bolovanja pokrivaju drugi liječnici, a za duža izbivanja nastoje angažirati kolege iz drugih ustanova ili privatnike.

Na specijalizaciji trenutno imaju tri mlade liječnice - dvije iz pedijatrije, koje bi trebale ove godine preuzeti ordinacije u koncesiji od kolega koji su već u mirovini ali će raditi do njihova povratka, dok je jedna liječnica na specijalizaciji iz ginekologije i trebala bi početi raditi 2021. godine.

Zagrebački Dom zdravlja Centar ima najviše specijalizanata obiteljske medicine

S druge strane, u zagrebačkom Domu zdravlja Centar rade 134 liječnika (111 liječnika obiteljske medicine, 13 pedijatara i 10 ginekologa) među kojima su njih 80 specijalisti, 34 liječnika je trenutno na specijalizaciji, a među njima 28 na specijalizaciji iz obiteljske medicine.

"U ovome trenutku nijedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj nema više specijalizanata obiteljske medicine od Doma zdravlja Zagreb-Centar pa zahvaljujući pravovremenom planiranju 2020. godinu čekamo spremni s dostatnim brojem specijalista", kaže ravnateljica Alemka Balenović.

Dodaje kako su u zadnjih pet godina primili 48 specijalizanata iz raznih područja i svake godine raspisivali natječaje za specijalizaciju iz obiteljske medicine, a situacija je zadovoljavajuća i u drugim službama.

"Kako sudjelujemo u brojnim projektima financiranima iz EU-ovih fondova, te smo posljedično mogli pružiti brojne mogućnosti za edukaciju svojih djelatnika, na natječaj za jedno ili dva mjesta javi nam se i po 40 ili više liječnika. No, svjesni smo da situacija drugdje nije idealna", napominje Balenović.

U idućih pet do 10 godina uvjete za mirovnu u tom domu steći će 17 liječnika, a na zamjenama u obiteljskoj medicini u ovom trenutku imaju 31 mladog liječnika.

Ministarstvo raspisalo specijalizacije, nema dovoljno zainteresiranih

Ministarstvo zdravstva lani je raspisalo značajan broj specijalizacija iz primarne zaštite, za koje su osigurana sredstva iz EU-ovih fondova, no za dio natječaja nema zainteresiranih liječnika.

U Ministarstvu se doznaje kako su od 2016. do danas odobrili 314 specijalizacija iz obiteljske medicine, a dosad su izdana 123 rješenja o početku specijalizacije. Za pedijatriju je odobreno 105 specijalizacija, pri čemu je u tijeku njih 45, dok je iz ginekologije odobreno 90, a u tijeku je 36 specijalizacija.

"Natječaje za pojedina mjesta, sukladno odobrenim planovima, raspisuju zdravstvene ustanove, uglavnom domovi zdravlja. Ministarstvo ne raspolaže s podacima o prijemima po raspisanim natječajima i pojedinim mjestima. U okviru izrade petogodišnjeg plana specijalističkog usavršavanja, sukladno novom zakonu, prikupit će se i podaci o potrebama za upućivanje na specijalizacije, kao i podaci o neiskorištenosti odobrenih planova u prošloj godini", navodi Ministarstvo.

Namjera zdravstvene administracije bila je da se kroz novi Zakon zdravstvenoj zaštiti stimulira ostanak liječnika u Hrvatskoj i pobudi veći interes za rad u manje atraktivnim sredinama.

Tako je uvedena i odredba o nagrađivanju liječnika prema obavljenom radu, omogućeno je zapošljavanje još jednog liječnika u ordinaciji obiteljske medicine koji bi, nakon specijalizacije i po odlasku u mirovinu sadašnjeg liječnika, mogao tu ordinaciju preuzeti.

Za ambulantu u Sućurju spremna samo liječnica iz Makedonije

Cilj je da županije imaju veći utjecaj na organizaciju zdravstvene skrbi na svom području i poboljšanje uvjeta kako bi zadržali liječnike.

Više gradova dosad je donijelo mjere kojima se pokušava zadržati liječnike, koje uključuju rješavanje stambenog pitanja, pomoć kod zapošljavanja bračnog partnera, zbrinjavanje djece u vrtićima i školama itd. Neki od tih gradova su Pakrac, Bjelovar i Varaždin.

No, s druge strane, o tome kako bi rješavanje problema nedostatka liječnika moglo sve češće izgledati u budućnosti pokazuje primjer Sućurja na Hvaru.

Tamo je, uz osiguran stan i dodatni bonus od 50.000 kuna godišnje, ambulantu bila spremna preuzeti jedino liječnica iz Makedonije.

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK