Atlas Rabac - putnička agencija

Želite raditi u mirovini? Saznajte uvjete i koji poslovi se nude

 
 
 
DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019
 
 
 
 
Umirovljenicima se lani najviše poslova nudilo u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, trgovini, zdravstvu i socijalnoj skrbi te u prerađivačkoj industriji, dok se početkom ove godine najviše traže čuvari i zaštitari
 
 
 

Samo lani u prijevremenu mirovinu otišlo je 46.354 osoba čija je prosječna dobi 59 godina. Realno oni imaju najviše šanse za zapošljavanje, ne samo zbog dobi nego i zbog toga što imaju najočuvanije radne vještine. Koliko će od njih zaista i naći posao, teško je procijeniti.

Za umirovljenike najviše posla u Zagrebu i na obali
U 2018. godini na četiri sata radilo je tek 5.063 umirovljenika, korisnika starosne mirovine. Većinom se radi o muškarcima (3.142 umirovljenika). Dodatne poslove umirovljenicima je, sudeći prema podacima HZMO-a, najlakše naći u Zagrebu, Primorsko-goranskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj, a najteže u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj je lani na četiri sata bilo zaposleno tek 30 umirovljenika.

Najviše umirovljenika, njih 1.115, radilo je u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Na drugom mjestu je trgovina u kojoj je radilo 807 umirovljenika. Slijede zdravstvo i socijalna skrb u kojoj je dodatni posao našlo 603 umirovljenika te prerađivačka industrija u kojoj je bilo zaposleno 507 umirovljenika.

U građevinarstvu, koje se bori s velikim nedostatkom radnika, radilo je tek 414 umirovljenika, u prijevozu i skladištenju 351, a u turizmu (djelatnost pružanje smještaja te pripreme i usluživanje hrane) koji također vapi za radnicima tek 206 umirovljenika.

raditi
Foto: Pixabay
Trenutačno se najviše traže čuvari i zaštitari
Oglas


“Rad u turizmu i građevinarstvu težak je za umirovljenike koji su otišli u starosnu mirovinu. Budući da sada mogu raditi i mlađi umirovljenici koji su otišli u prijevremeno mirovinu, vjerujem da će lakše naći posao i u tim djelatnostima”, kazala nam je Bogović. Dodaje da su umirovljenici do sada najviše bili zainteresirani za sezonske poslove u poljoprivredi (rezidba voćaka i branje voća), neke lakše honorarne poslove te stručne, kao što su npr. električarski poslovi.

Već površan pregled aktivnih oglasa otkriva, međutim, da ponuda poslova za umirovljenike nije bogata. Nekoliko poduzeća traži prodavače, Valamar traži umirovljenike koji bi dijelili letke, dok je A1 raspisao nekoliko natječaja za agente za telefonsku prodaju, u korisničkoj podršci, operatere u call centru i slično.

Najviše je oglasa kojima se traže čuvari, vatrogasci i zaštitari, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su ljudi koji su u mirovinu otišli kao djelatne vojne osobe, policajci i radnici zaposleni na razminiranju od početka ove godine dobili dodatne pogodnosti. Oni mogu birati hoće li raditi do četiri sata dnevno uz zadržavanje pune mirovine, ili će se zaposliti na puno radno vrijeme uz 50 posto mirovine. Sokol d.o.o. zaštitarske i čuvarske poslove ponudio je i ostalim umirovljenicima, uz pokrivanje troškova školovanja.

Novi obračun mirovinskog staža
Umirovljenici koji su otišli u prijevremenu mirovinu mogu dodatno raditi do četiri sata dnevno, bez gubitka prava na mirovinu. Tako zaposlenim umirovljenicima će se razdoblje rada u nepunom radnom vremenu preračunavati u mirovinski staž. Ako npr. godinu dana radi pola radnog vremena, ostvarit će šest mjeseci novog mirovinskog staža, a za dvije godine radnog odnosa, jednu godinu novog mirovinskog staža. Nakon isteka dvije godine imat će pravo zatražiti novi obračun visine mirovine, ali pod uvjetom da prestanu raditi. No, ni tada penalizacija za prijevremeno umirovljenje neće se moći smanjiti, tumače u HZMO-u.

Novi izračun mirovine po nove mogu tražiti i umirovljenici koji od 2017. rade preko ugovora o djelu. Uvjet je da su honorarno radeći skupili najmanje godinu dana radnog staža, odnosno ostvarili zaradu u visini prosječne godišnje plaće. Za godinu dana staža u 2017. godini je trebalo honorarno zaraditi oko 90 tisuća kuna bruto, a u 2018. godini oko 101 tisuću kuna bruto. Doprinos plaćen za mirovinsko osiguranje preračunava se u mirovinski staž tako da se osnovica na koju su plaćeni doprinosi podijeli s prosječnom bruto plaćom ostvarenom u toj kalendarskoj godini.

Ne isplati se svima raditi
Po novome i korisnici invalidske mirovine mogu raditi, ali uz dodatna ograničenja u odnosu na ostale kategorije umirovljenika. Građani koji su u mirovinu otišli zbog profesionalne nesposobnosti za rad, neće izgubiti pravo na mirovinu, ali će im se ona umanjiti, dok će se onima kod kojih je utvrđena opća nesposobnost za rad, u slučaju novog zaposlenja obustaviti isplata mirovine.

Umirovljenim obrtnicima, trgovcima pojedincima kao i djelatnicima slobodnog zanimanja, npr. odvjetnicima i liječnicima, također će se obustaviti isplata mirovina ako namjeravaju ponovo raditi u tim djelatnostima.

Korisnicima obiteljske mirovine za vrijeme zaposlenja također se ukida mirovina, objavio je na svojim službenim stranicama HZMO.

 

I:1 plan

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK