Atlas Rabac - putnička agencija

Ogorčene cijenama, banke s Wall Streeta osnivaju burzu

DIREKT INFORMATOR/BURZA/2019

 

 

 

 

 

MEMX će ponuditi niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija.
Skupina devet banaka i brokerskih kuća poput Morgan Stanleyja, Fidelity Investmentsa i Citadel Securitiesa planiraju pokrenuti novu burzu vrijednosnih papira s nižim naknadama, koja bi konkurirala New York Stock Exchangeu i Nasdaqu.

Brokeri i trgovci godinama se žale na, kako kažu, neopravdano visoke naknade za podatke o trgovanju dionicama koje naplaćuju velike američke burze, a vijest o novoj burzi u ponedjeljak je izazvala pad cijena dionica matičnih kompanija NYSE i Nasdaq. "Ta najava je posljednja paljba u postojećem sukobu vezanom za naknade između burzi i drugih tržišnih sudionika i treba je uzeti za ozbiljno barem iz perspektive mogućeg pritiska na zaradu postojećih burzi", izjavio je za Reuters analitičar Fitch Ratingsa Nathan Flanders.

Jedno trgovanje
U zajedničkom priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, kompanije koje pokreću novu burzu priopćile su kako će nastojati povećati konkurenciju, poboljšati transparentnost poslovanja, smanjiti fiksne troškove i pojednostaviti trgovanje dionicama u SAD-a.

Naknade za podatke o trgovanju dionicama jedan su od najvećih troškova za brokere. Pothvat će biti nazvan Members Exchange (MEMX), a financirat će ga i kontrolirati devet institucija: Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial Corp, TD Ameritrade Holdings Corp, UBS, Virtu Financial, Morgan Stanley, Fidelity i Citadel. MEMX, koji planira ponuditi jednostavan model trgovanja s osnovnim vrstama narudžbi i najnovijom tehnologijom, također će zastupati interese klijenata svojih osnivača, kako malih, tako i institucionalnih investitora.

Ponudit će "niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija", stoji u priopćenju. Ovo nije prvi put da su divovi financijske industrije odlučili osnovati novu burzu. Prije deset godina skupina koja je uključivala Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley i Merrill Lynch poduprla je jeftiniju burzu pod nazivom BATS.

Suočeni s kritikama
Otprilike u isto vrijeme, druga grupa kompanija pokrenula je burzu pod nazivom Direct Edge sa sličnim ciljem smanjenja troškova trgovanja. Obje burze su brzo stekle tržišni udio, a kasnije se spojile te su sada u vlasništvu Cboe Global Marketsa. Velika trojka američkih burzi na kojima se odvija 70 posto burzovnog prometa u SAD-u suočena je s kritikama zbog povećanih naknada za svoje usluge.

Prošle je godine američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) prvi puta odbila odobriti promjene cijena naknada za podatke o dionicama uvrštenima na Nasdaqu i NYSE-u. Intercontinental Exchange (ICE) posjeduje Njujoršku burzu, Nasdaqom upravlja istoimena kompanija, dok je treći operater Cboe. Cijena dionice ICE-a pale je u ponedjeljak za 2,6, a Nasdaqa za 2,8 posto. Početkom godine MEMX će podnijeti zahtjev SEC-u za odobrenje rada kao nacionalnog tržišta vrijednosnica.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK