Atlas Rabac - putnička agencija

Svjetske burze oštro pale, niz razloga za zabrinutost, a ulagači se pitaju što će se dogoditi za koji dan

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2018

 

 

 

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše na Wall Streetu, jer se ulagači plaše usporavanja rasta američkog gospodarstva i jačanja tenzija između SAD-a i Kine.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 4,5 posto, na 24.388 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,6 posto, na 2.633 boda, a Nasdaq indeks 4,9 posto, na 6.969 bodova, što je njihov najveći tjedni gubitak od ožujka.

Početak tjedna nije nagovještavao takav rasplet situacije jer su u ponedjeljak cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasle, nakon dogovora predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o trgovinskim pitanjima.

Međutim, već je idućega dana entuzijazam ulagača splasnuo jer ulagači ne vjeruju da je u tih 90 dana moguć dogovor, s obzirom da su dvije strane na vrlo različitim pozicijama.

Tim više što je polovicom tjedna tržišta uzdrmala vijest o uhićenju financijske direktorice Huaweija u Kanadi, koja je suočena s izručenjem SAD-u zbog optužbi da je kršila američke sankcije Iranu.

Vlasti SAD-a, naime, vode istragu zbog sumnji da je kineski tehnološki div Huawei od 2016. proizvode proizvedene u SAD-u prodavao Iranu i drugim zemljama koje su pod američkim sankcijama.

Zbog toga su ponovno ojačala strahovanja od rasta tenzija između dva najveća svjetska gospodarstva.

Uz to, niz posljednjih makroekonomskih izvješća i signali s tržišta obveznica već neko vrijeme ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, a to su pokazali i podaci s tržišta rada.

U studenome je u SAD-u otvoreno 155 tisuća novih radnih mjesta, manje od očekivanja i znatno manje nego mjesec dana prije kada je broj zaposlenih porastao za 235 tisuća.

„Ulagači su očekivali snažnije rezultate s tržišta rada. Nešto su slabiji, no dat će Fedu razloga za raspravu kako oblikovati politiku za iduće godine”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Još donedavno američka središnja banka signalizirala je da će nastaviti s povećanjem kamata u idućoj godini jer su gospodarstvo i inflacija rasli.

No, posljednjih tjedana sve su češće poruke iz Feda da se rast svjetskog gospodarstva usporava, što bi moglo negativno utjecati i na američko gospodarstvo, dok inflacijski pritisci slabe zbog oštrog pada cijena nafte.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed polovicom prosinca još jednom, već četvrti put ove godine, podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, sada su procjene o povećanju kamata u idućoj godini smanjene. Prije se očekivalo povećanje cijene novca u tri navrata, a sada samo jednom.

Osim toga, ulagači su zabrinuti jer kretanje prinosa na kratkoročne i dugoročne američke državne obveznice ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva, možda čak i približavanje recesije.

„Pad tržišta dionica posljedica je krize povjerenja u trgovinsku situaciju, ulagači se pitaju što će se dogoditi za koji dan. A radi se možda i o krizi povjerenja u Fed, s obzirom kako je brzo promijenio svoj ton”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,9 posto, na 6.778 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 10.788 bodova, a pariški CAC 3,8 posto, na 4.813 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 3 posto, na 21.678 bodova.

 

I:Poslovni/Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK