On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Blockchain tehnologija je tu zauvijek, njezino široko korištenje tek će se dogoditi"

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2018
 
 
 
 
 
Istopio se 80% u 12 mjeseci, ali nije mrtav: Jedni ga smatraju dugoročnim ulaganjem, drugi zazivaju kraj
 

U odnosu na vrhunac vrijednosti od gotovo 20.000 dolara postignut lani u prosincu, cijena se urušila čak 80 posto, a tržišna kapitalizacija smanjena je za 700 milijardi dolara.
Najpopularnija kriptovaluta bitcoin ne prestaje izazivati buru podijeljenih mišljenja, kako prije godinu dana kada mu je je cijena eksplodirala, tako i danas, kada se vrijednost rapidno urušava. Bitcoinom se u utorak trgovalo po 3718 dolara, pokazuju podaci Coinbasea.

U odnosu na vrhunac vrijednosti od gotovo 20.000 dolara postignut lani u prosincu, cijena se urušila čak 80 posto, a tržišna kapitalizacija smanjena je za 700 milijardi dolara. Iako na prvu ovi podaci izgledaju zastrašujuće, valja istaknuti kako je nakon 10 godina postojanja bitcoinova vrijednost i dalje značajna. Naime, sadašnja cijena znatno je veća od početnih 0,03 dolara iz ožujka 2010. kada se tom kriptovalutom prvi puta počelo trgovati.

Možda u tome treba potražiti razlog što najistaknutiji hrvatski investitori u bitcoin i dalje ne odustaju od te kriptovalute. Poduzetnik Hrvoje Prpić, medijski najeksponiraniji domaći ulagač u kriptovalute, kaže kako trenutačni pad vrijednosti bitcoina nije neočekivan. "Ja sam još prije šest mjeseci predvidio mogući pad i do 3500 dolara. Čak niti kod zadnjeg pada cijena nije ni dodirnula tu granicu. Također, oko 2021. očekujem povratak na rekordne vrijednosti koje smo vidjeli početkom ove godine", ističe Prpić.

Inače, ovo je već treće bitcoinovo "medvjeđe tržište" u njegovoj povijesti, ali nije i najgore do sada, tvrde inozemni analitičari. Kako podsjeća američki poslovni portal CNBC, sredinom 2011. godine bitcoin se uspeo na tadašnju rekordnu razinu od 30 dolara. Međutim, već do studenog vratio se na 2,5 dolara što je 92 posto niže. Valja naglasiti kako 2011. transakcije nisu bile tako brojne, pa je na tokijskoj tadašnjoj burzi Mt. Gox trženo dvije trećine svih bitcoina u svijetu. Na novi uspon vrijednosti investitori i entuzijasti čekali su dvije godine.

Cijena je prvi put prešla granicu od 1000 dolara u prosincu 2013. godine. No, dvije godine kasnije vratila se na 200 dolara što je 84 posto niže. Ovaj pad vjerojatno jest drugačiji od prethodnih, jer je broj investitora koji su izgubili novac mnogostruko veći nego u prethodnim poniranjima tržišta, ocjenjuje Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. Broj onih koji su pratili tržište, razmišljali o ulaganju i shvatili da se na bitcoinu može i izgubiti danas je vjerojatno stotinama ili tisućama puta veći nego prije nekoliko godina. Također, danas postoje mnoge institucije i financijski dobro upućeni ljudi poput Warrena Buffeta koji otvoreno govore da bitcoin nema nikakvu vrijednost, da se radi o financijskom balonu i da cijela kriptomanija podsjeća na Ponzijevu shemu", komentira Kokanović.

 

Što se tiče aktualnog "medvjeđeg tržišta", Kokanović kaže kako se u kriptozajednici kao neposredni razlog spominje plaćanje poreza na dobit ostvaren tijekom prošle godine. "Investitori koji su ga držali cijele prethodne godine ostvarili su prinos od približno 1500 posto, stoga moraju platiti dosta poreza. Mnogi od njih i dalje posjeduju bitcoine, no oni sad vrijede 80 posto manje nego na vrhuncu, stoga ih sad moraju prodati višestruko više nego bi trebali prije godinu dana.

No, danas više nema tako mnogo novih ulagača koji mogu apsorbirati tako veliku količinu bitcoina po cijeni od prije nekoliko mjeseci", tumači Kokanović. O rasplinutom interesu ulagača govori podatak da je globalni 24-satni trgovinski volumen na vrhuncu iznosio 49 milijardi dolara dok je prekjučer iznosio svega 19 milijardi dolara ili 61 posto manje. Josip Kokanović tvrdi da su u njegovoj brokerskoj kući krajem prošle i početkom ove godine samo u Hrvatskoj imali na stotine novih klijenata koji su otvarali račune isključivo da bi uložili u bitcoin i ostale kriptovalute.

"Od ljeta do sad ih je samo nekoliko u razgovoru pri otvaranju računa spomenulo da ih zanimaju kriptovalute. Trenutno je više onih koji pomoću kratke prodaje pokušavaju ostvariti dobit na daljnjem padu te kriptovalute", kaže Kokanović. "Mnogi, uključujući i mene, više ne postavljaju pitanje hoće li bitcoin u potpunosti propasti, nego kada će do toga doći", kaže taj analitičar. Hrvoje Prpić zastupa dijametralno suprotno mišljenje. "I dalje sam izložen bitcoinu jer ga smatram dugoročnim ulaganjem. Blockchain tehnologija je tu zauvijek, njezino široko korištenje tek će se dogoditi", smatra Prpić.

 

I:Poslovni/Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK