Atlas Rabac - putnička agencija

Novčane kazne uvertira su za izbacivanje s burze u 2019.

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2018

 

 

 

Burza će početkom godine donijeti odluku ispunjavaju li neke dionice uvjete za uvrštenje.
Zagrebačka burza (ZSE) priprema "teren" za isključivanje iz uvrštenja dionica koje već duže vrijeme ne ispunjavaju svoje obveze.

U utorak su izrečene javne opomene za sedam kompanija koje u propisanom roku nisu objavile financijsko izvješće za treće tromjesečje. Radi se o "starim znancima" po tom pitanju: Jadran Filmu, Pounju, Brodomerkuru, Imunološkom zavodu te Agrokorovim trolistu Tisak, Vupik i PIK Vinkovci. Burza ovim kompanijama redovito izriče javnu opomenu, ali ovoga je puta mjera bila popraćena i novčanom kaznom od, doduše simboličkih, 5000 kuna.

Sa Zagrebačke burze pojašnjavaju kako javne opomene s novčanim kaznama izriču izdavateljima ako teže ili učestalo krše odredbe Pravila Burze i drugih burzovnih akata unutar kalendarske godine. "Zagrebačka Burza je već i prije izdavateljima koji su teže ili učestalo kršili odredbe Pravila Burze i drugih akata Burze izricala javne opomene s novčanom kaznom", naglašavaju sa ZSE-a. Inače, burza može izricati i nejavne novčane kazne, a tvrde da se ove godine još nisu odlučili za takvu mjeru.

Kako se radi o kompanijama koje su poslovno već dugo polumrtve, a u slučaju Agrokora de facto ugašene osnivanjem zrcalnih kompanija, kako je predviđeno nagodbom, postavlja se pitanje hoće li ove kazne polučiti efekta. Sa Zagrebačke burze tvrde kako pridržavanje Pravila i drugih akata predstavlja minimum kojeg se izdavatelji moraju držati.

"Izricanje sankcija doista je zadnja instanca, prije koje ulažemo značajne napore kako bismo osvijestili važnost transparentnosti kod uvrštenih društava, kroz edukacije, konzultacije s našim stručnim timovima i na druge načine. Pomaci se vide, ali riječ je o dugotrajnom procesu koji zahtijeva napore svih uključenih strana. Nadamo se da će ove mjere imati određenog učinka", tvrde sa Burze. Na pitanje namjeravaju li ove i Agrokorove kompanije uskoro isključiti, poručili su kako sukladno svojim ovlastima, nakon provedenog periodičnog pregleda početkom 2019. godine mogu donijeti odluku o tome ispunjavaju li neke dionice uvjete za prestanak uvrštenja s Uređenog tržišta.

 

I:Poslovni.hr/Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK