Atlas Rabac - putnička agencija

VAL ISELJAVANJA

DIREKT Informator/Zanimljivosti 2018

 

 

 

Podaci pokazuju rekordni broj iseljenih diljem zemlje, evo kako stoji Dubrovnik


U 449 od ukupno 556 općina i gradova u Hrvatskoj u nepunih sedam godina, od travnja 2011. do kraja 2017., zabilježen je ukupni pad broja stanovnika, a u njih čak 105 pad je iznosio 15 ili više posto.

Broj stanovnika smanjio se i u velikim gradovima. Od četiri najveća, porast je zabilježen samo u Zagrebu, i to skroman od 1,8 posto stanovnika, piše Jutarnji list.

Ostala tri hrvatska grada s više od 100.000 stanovnika zabilježila su pad - Split od 3,8 posto, Osijek od 4,5 posto, a Rijeka od 7,4 posto.

 


Među županijskim središtima najveći je pad broja stanovništva pretrpio Vukovar, koji je u promatranom periodu izgubio svakog 6. stanovnika: u Vukovaru je, na temelju podataka za proteklih sedam godina, umiralo dvostruko više ljudi nego što se rađalo djece, a iseljenika je bilo trostruko više nego doseljenika. Posebno je vidljiv val odseljavanja u inozemstvo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju: 2012. godine iz Vukovara su se u inozemstvo odselila 34 stanovnika, a lani njih 473. I to 473 osobe koje su uredno odjavile boravište i prijavile se u inozemstvo, a one koji su otišli bez službene odjave službena statistika ne bilježi.

PORAST U DUBROVNIKU

Od ostalih županijskih središta porast stanovništva zabilježili su samo Dubrovnik (3,6 posto) i Čakovec (2,3 posto).


Sisak, Požega i Slavonski Brod izgubili su više od 8 posto stanovnika.

Pokazali su to podaci Državnog zavoda za statistiku koji je procijenio broj stanovnika po općinama i gradovima uzimajući u obzir podatke o prirodnom prirastu odnosno razlici između umrlih i rođenih u tom periodu te službene podatke o iseljavanju koji su, prema objektivnim procjenama, kad se radi o iseljavanju u inozemstvo, manji od realnih podataka.

 

I:Dubrovački.dnevnik.hr/Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK