TKO SU ILUMINAŢII ?

DIREKT INFORMATOR/ZANIMLJIVOSTI/2018Jesu li iluminati stvarno tajna organizacija koja želi preuzeti kontrolu nad svijetom ili su tek plod bujne mašte nekih autora
Teorija svih teorija zavjera! Mješavina najčudnijih, najluđih i, ako pitate njene pobornike, najtočnijih teorija zavjera svih vremena. Pričamo, naravno, o iluminatima.

Ovo tajno društvo i njegovi članovi, barem tako idu razne teorije, žele zavladati cijelim svijetom i uspostaviti novi svjetski poredak.

Međutim, sve je počelo negdje u šezdesetim godinama prošlog stoljeća jednom nezadovoljstvom tadašnjom kulturom.

Iluminati, točnije iluminatus, tajno bavarsko društvo s kraja 18. stoljeća osnovano radi borbe protiv utjecaja religije na svakodnevne živote.

S vremenom je to društvo nestalo, sve dok, kako priča autor David Bramwell, jedna skupina nezadovoljnih Amerikanaca nije zaključila da živi u previše konzervativnom društvom.

Principia Discordia, knjiga koja će kasnije postati temelj pokreta kojem je cilj bio građanska neposlušnost te prijevare svih vrsta, objavljena je u šezdesetima i nitko nije planirao da će imati nekog većeg utjecaja na svijet. Spisatelj Robert Anton Wilson i Kerry Thornley, jedan od autora Principie, odlučili su da ipak treba unijeti nešto kaosa u društvo. Odlučili su širiti dezinformacije. Najviše im je odgovaralo počeli su s iluminatima.

Tijekom šezdesetih godina Wilson je radio za Playboy pa je zajedno s Thornleyjem odlučio slati anonimna pisma čitatelja o jednoj tajnoj elitnoj organizacija, iluminatima. Nakon objave tih pisama bi oni slali druga, ovog puta bi tvrdili da su to potpune neistine.

"Misao vodilja im je bila da će ljudi prije ili kasnije početi istraživati što se događa ako ponudite dovoljno kontradiktornih informacija", ispričao je Bramwell za BBC.

Uspjeli su!

Mit je stvarno raširen, a popularnosti je doprinijelo i to što su Wilson i Robert Shea, tada još jedan novinar Playboya, odlučili napisati trilogiju Illuminatus gdje su sve misterije našeg doba, recimo, ubojstvo Kennedyja, pripisali tajnom društvu...

 

Izvor:CROExpres

Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK