On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Bitcoin slavi 10 godina dok se njezin osnivač skriva...

DIREKT INFORMAOTR/POSAO/2018

 

 

Količina bitcoina je ograničena i što se 'rudari' više približe limitu to će postupak biti zahtjevniji.

Satoshijev proglas objavljen je putem mailing liste u studenome 2008. Dva mjeseca kasnije, stvoren je softver.

Ulaganja su krenula s kolapsom investicijske banke Lehman Brothers koje je upala u krizu. Bitcoin se niotkuda pojavio kao alternativa.

Vjeruje se da Satoshi Nakamoto posjeduje milijun bitcoina što je oko 6.3 milijardi dolara - bogatstvo koje je ostalo netaknuto. Misterija njegovog ili njezinog identiteta velika je zagonetka koju mnogi pokušavaju riješiti.

Satoshi je samo virtualno komunicirao sa svojim kolegama iz svijeta bitcoina prije nego što se potpuno povukao u izolaciju.

Bilo je potrebno neko vrijeme da bitcoin dobije zamah. U početku je samo bio igralište za računalne stručnjake.

U priči koja je ušla u legendu, neki je programer navodno s 10.000 bitcoina platio dostavu dvije pizze 2010. godine. Na vrhuncu euforije bitcoinom prošle godine, ta bi dostava koštala 190 milijuna dolara, a čak i danas, nakon znatnog pada vrijednosti kriptovalute, toga bi nesretnika dvije pizze stajale 63 milijuna dolara.

Jedni od prvih koji su profitirali od ove kriptovalute su bili 'online' kriminalci. Na crnim internetskim tržištima kao što je Silk Road, bitcoin se mogao koristiti za kupovinu droge i oružja.

U ranim danima bitcoin su karakterizirale brze fluktuacije vrijednosti, što je privuklo brojne špekulante. Na samom se početku vrijednost bitcoina kretala od nekoliko eura do nekoliko desetaka i natrag

Pažnja javnosti i limitiran broj bitcoina, koji dostiže brojku od oko 21 milijuna jedinica, doveo je do prave zlatne groznice u posljednjih nekoliko godina. Vrijednost valute skočila je još više.

Zbog točno određenog broja jedinica bitcoina koji je odredio Satoshi, sve kompleksniji i energijski zahtjevniji proces rudarenja zahtijeva korištenje farmi servera. Na Islandu, koji ima jeftinu geotermalnu energiju, razvila se cijela industrija rudarenja.

Bitcoin je izgubio dvije trećine svoje vrijednosti ove godine, no osjećaj zlatne groznice još nije popustio. Moglo bi proći još 20 godina prije nego li se proizvedu sve moguće jedinice bitcoina.


VALUTA
Savjeti zašto ne trebate kupovati bitcoine

Međutim, tehnologija koja stoji iza bitcoina, blockchain, privukla je najveći interes banaka i drugih institucija, od glazbene do automobilske. A to je zato što pridonosi sigurnosti internetskih transakcija.

Kritičari blockchaina kažu kako je lančani sustav spor i nezgrapan, no zagovornici tehnologije tvrde kako se problemi mogu riješiti te je njihova potencijalna sigurnosna dobrobit ogromna.

"Tehnologija je još u ranim godinama razvoja, treba sazrijeti kako bi se mogla razviti za korištenje u druge svrhe", rekao je profesor Christoph Meinel, stručnjak za internetsku tehnologiju i sisteme sa sveučilišta u Potsdamu.

Financijska industrija dijeli sličan pogled na ovu tehnologiju: "Blockchain ima potencijal promijeniti način na koji kupujemo i prodajemo, surađujemo s vladom i potvrđujemo autentičnost svega od vlasništva do podrijetla organskog povrća", napisali su iz investicijske banke Goldman Sachs.

Blockchain nudi jednostavan i siguran način verifikacije gotovo svake vrste transakcije, čime ujedno uklanja potrebu za posrednikom ili centraliziranim točkama potvrde.

Riječ je o tehnologiji koja bi mogla poremetiti velik broj industrija, dovodeći u pitanje dugogodišnje poslovne modele, od osiguranja do nekretnina.

 

I:Express/Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK