On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Djeca na udaru zračenja!

DIREKT INFORMATOR PRESS 2018

 

 

Istraživači talijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo vremena bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilne telefone, oboljeele od raka.

bazna_antena

Studija je promatrala 2.448 laboratorijskih pacova od početka uzrasta do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati dnevno, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Environmental Research” u ožujku ove godine.

“Naši nalazi kancerogenih tumora kod pacova koji su izloženi nivoima radio-frekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobilnih telefona. Ove dvije studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovno klasificiraju svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radio-frekvencijskog zračenja na ljude“, izjavio je autor studije i direktor istraživanja Fiorella Belpoggi.

Sve izloženosti korištene u studiji Ramazzini bile su unutar dopuštenih granica. Drugim riječima, osoba može legalno biti izložena ovom nivou zračenja. Ipak, bolesti su se razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim nivoima, objasnio je autor američke studije o zračenju mobilnih Ronald Melnick.

“Vlade treba da pooštre propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih zračenja”, kazao je.

Studija je važna jer utvrđuje kako niski nivoi radio-frekvencijskog zračenja mogu imati štetno djelovanje po zdravlje,a pogotovo na zdravlje djece, ističe se.

Dva talijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već su prepoznali radio-frekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, ističe se u saopštenju italijanskog Instituta Ramazzini.

Institut Ramazzini ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smiju da budu blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebalo da bude vraćanje komunikacija koje se odvijaju putem žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama. Žičana komunikacija ima veći kvalitet, manje je osjetljiva na cyber napade i sigurnija je za ljudsko zdravlje, kaže se u izjavi Instituta.

Paralelno s obnavljanjem i izgradnjom žičane infrastrukture, cilj bi trebalo da bude smanjenje gustoće i snage baznih stanica. Ljudi bi trebalo da imaju priliku da žive i rade u zdravijim okruženjima, kaže se u izjavi Instituta.


Autor: 24sata.hr/Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK