On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Lanjski veliki porast cijene bitcoina bio je namješten..DIREKT INFORMATOR/Posao/2018

 

 

 

Lanjski veliki porast cijene bitcoina bio je namješten, pokazuje studija
Stručnjaci sa sveučilišta u Teksasu proučili su milijune transakcija bitcoina i tethera, te zaključili kako postoje dokazi da je netko lani "pumpao" cijenu bitcoina i drugih kriptovaluta

Profesor financija sa sveučilišta Teksas, John Griffin, sa svojim je timom istražio vezu transakcija bitcoina s transakcijama kriptovalute tether, i to u razdobljima kada je cijena bitcoina tijekom prošle godine rasla velikom brzinom. Sumnje u manipulacije cijenom bitcoina i povezanost s tetherom pojavljivale su se na razini špekulacija, potvrđivane su kroz neke analize, no ovo je prvi puta da se netko tim problemom pozabavio i sa znanstvene strane.

Za potrebe znanstvenog rada teksaški je tim financijskih stručnjaka analizirao milijune transakcija vidljivih u javnom blockchainu te dokazao korelaciju velikih kupovina bitcoina izvršenih kriptovalutom tether, i to u razdobljima kada je porast cijene bitcoina posustajao. Posljedica ovih transakcija na nekoliko svjetskih mjenjačnica dovodila je do nastavka porasta cijene bitcoina, a učinak manipulacije je bio zapanjujući. Naime, manje od 1% vremena trgovanja s tetherom u ovakvim situacijama "zaslužno" je za 50% porasta cijene bitcoina te čak za 64% porasta cijene drugih kriptovaluta.

Uzorci u trgovanju ponavljali su se tijekom prošle godine i, kažu ovi znanstvenici, ne mogu biti objašnjeni kao čista tržišna potražnja, već imaju sve karakteristike manipulativnog ponašanja u kojem je tether poslužio da se njime umjetno generira potražnja za bitcoinom.

Je li se netko lani "igrao" cijenom bitcoina?
Je li se netko lani "igrao" cijenom bitcoina?
Posebno su značajne bile akcije kupovanja bitcoina tetherom oko "okruglih" cijena bitcoina, što je kreiralo lažne signale za kupnju ili prodaju koje su promatrali ostali investitori.

Profesor Griffin inače, osim posla na sveučilištu, vodi i vlastitu konzultantsku kompaniju koja istražuje i analizira financijske prevare, uključujući i one na tržištu kriptovaluta. U ovom slučaju izolirani su i neki sumnjivci koji su možda na spomenuti način umjetno podizali cijene kriptovaluta. Za sada nepoznati pojedinci ili organizacije povezuju se s mjenjačnicom Bitfinex, koju vodi ista ekipa koja je osnovala i startup Tether, lansirajući istoimenu kriptovalutu vezanu uz američki dolar.

 

I:Bug/Direkt Informator 2018

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK