Nutricionistica Tena Niseteo objašnjava jesu li gljive poželjna namirnica u prehrani djece, koja je njihova nutritivna vrijednost i na što paziti kod pripreme

DIREKT INFORMATOR GASTRO 2018

 

 

Nutricionistica Tena Niseteo objašnjava jesu li gljive poželjna namirnica u prehrani djece, koja je njihova nutritivna vrijednost i na što paziti kod pripreme

Vrlo često se postavlja pitanje jesu li gljive poželjna namirnica u dječjoj prehrani i kada ih se uopće treba uvesti u dječji jelovnik, a nutricionistica Tena Niseteo, specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam u Klinici za dječje bolesti Zagreb i direktorica tvrtke Definicija hrane, smatra da gljive ne trebaju biti tabu. Uz oprez, preporučuje ih uvesti u prehranu nakon prve godine djetetova života.

beba jede dohrana

Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

"Iako ne spada u skupinu osam glavnih nutritivnih alergena, alergija na glikoproteine gljiva ipak postoji, no glavni razlog oprezu su mikrobiološka kontaminacija, brza i laka kvarljivost namirnice te, zbog većeg sadržaja dijetalnih vlakana, nešto teža probavljivost", rekla je nutricionistica i te objasnila nutritivne vrijednosti gljiva.

Koju ribu trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati?

Imaju niski udjel jednostavnih ugljikohidrata, obilje dijetalnih vlakana, riboflavin (vitamin B2) s čak 40% preporučenog dnevnog unosa (RDA) te niacin s 30% RDA. Jedini su neživotinjski izvor vitamina D, a sintetiziraju ga uz pomoć sunčeve svjetlosti koju i naš organizam koristi za sintezu tog vitamin

EVO JEDNOG UKUSNOG RECEPTA:



"Nutritivna vrijednost gljiva poznatija je po njezinom specifičnom sastavu koji uključuje danas popularne imunostimulativne tvari beta-glukane, termostabilan antioksidans L-ergotionein te hitin, polisaharid koji izgrađuje staničnu stijenku i igra ulogu dijetalnog vlakna. Naše podneblje nudi mnoštvo vrsta gljiva, međutim s najvećom zastupljenošću kao prvi izbor gljive u prehrani vašeg djeteta preporučuju se šampinjoni, zatim bukovače i vrganji. Egzotične i aromatične vrste poput tartufa i shii-take gljiva bolje je djetetu dati s određenom odgodom, odnosno po navršetku treće godine života", savjetuje Tena Niseteo te dodaje da prilikom pripreme jela za najmlađe gljive treba isprati i oguliti te ukloniti tvrđe i žilave stapke.

Nikada se ne bi trebale servirati sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije, tako i zbog teže probavljivosti koja se poboljšava kuhanjem prilikom kojeg dolazi do razgradnje.



Isprobaj recept Branka Ognjenovića za rižoto od vrganja i buče s portala Gastro.hr
Sastojci:

0.35 kg riže
0.30 kg vrganja
0.50 kg buče
1 glavica luka
Sol, papar po potrebi
0.05 kg maslaca
0.05 l maslinovog ulja
20-ak zrna crvenog papra
Peršin list pola vezice
rižoto gljive bundeva | Author: Thinkstock FOTO: THINKSTOCK 

Priprema:

Rižu operemo i dobro ocijedimo. Luk očistimo, narežemo na sitno te stavimo pržiti na maslacu i maslinovom ulju. Zatim dodajemo buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržimo, zatim podlijemo vodom ili jušnim temeljcom, začinimo i pustimo da se lagano pirja. Vrganje očistimo, narežemo na kockice, na ostatku masnoće prepržimo i kad je riža već skoro gotova dodajemo prepržene gljive u rižu. Sjedinimo u jednoličnu masu te na kraju dodamo malo maslaca. Kao ukras možemo staviti prženo lišće peršina.

Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj Gastro zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili barem followaj Gastro.hr - ima super fotki i recepata.

I:Gastro.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK