Lago novo servis

Upozorenje HOK-a o neobičnom dokumentu za upis u poslovni registar

 

 

Direkt Informator PRESS/2018

 

 

Upozorenje HOK-a o neobičnom dokumentu za upis u poslovni registar

Iz Hrvatske obrtničke komore pozivaju članove na povećani oprez i provjeru prije potpisivanja dokumenata.Taj dokument ( uplatnica) stiže poštom čim registrirate tvrtku.

Postoje za sada dvije tvrtke j.d.o.o. koje se bave poslom na takav nepošten način.

Hrvatska obrtnička komora jučer je na svojoj službenoj Facebook stranici izdala upozorenje svim obrtnicima o neobičnom dokumentu kojim se od obrta ili tvrtke traži novac za upis u poslovni registar ili adresar.

Iz Hrvatske obrtničke komore zamolili su sve članove da budu oprezni te pažljivo pročitaju sadržaj ponuda za objavu njihovih podataka te da obrate pažnju da se ne radi o obvezi nego o ponudi koju mogu prihvatiti ako im objava njihovih podataka u navedenom registru na internetu odgovara.

Napominju i kako su slične ponude za poslovni adresar najčešće sročene tako da se čini kako se potvrđuje ispravnost ili se vrši ispravak podataka u bazi podataka koja je predočena kao obavezna. Stoga upozoravaju članove da ne potpisuju i ne šalju dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako nisu sigurni da žele naručiti i platiti objavu svojih podataka u ponuđenom adresaru.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća vezanih za sadržaj ponude za upis u registar, obrtnici se mogu obratiti Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore pozivom na broj telefona 072 000 026 ili mailom putem portala https://www.hok.hr/press/pitajte_nas.

Hrvatskoj gospodarskoj komori obratilo se više hrvatskih tvrtki koje su imale negativna iskustva s nekim inozemnim tvrtkama od kojih su primile obrasce za uvrštenje u međunarodne poslovne adresare.

Nakon niza obrazaca poslanih e-mailom, u posljednje su vrijeme takve otisnute ponude počele stizati u poštanske sandučiće hrvatskih poduzetnika.

Posrijedi su obrasci koji hrvatskim tvrtkama nude uvrštenje u inozemne poslovne adresare, a u posljednje ih vrijeme dostavljaju ponajviše njemačka tvrtka DAD GmbH (European Business Number), nizozemska tvrtka EU Business Register te švicarska tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register.

U zadnje vrijeme i domaće su tvrtke počele slati zavaravajuće dopise kojima traže upis u neki od poslovnih registara. Upozoravamo članice da ne plaćaju uplatnice bez provjere pošiljatelja i općih uvjeta njegova poslovanja odnosno bez savjetovanja s računovođom.

CompanyDataControl_1791x914.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - na prvi je pogled sve u redu; Izvor: HGK.
Obrasci su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom elektroničkom ili običnom poštom. Za uvrštenje u adresar hrvatska tvrtka treba najčešće upisati svoje kontaktne podatke (i eventualno djelatnost tvrtke).

 

CompanyDataControl_SmallPrintCrveno_1852x912.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - sitna slova otkrivaju da je riječ o ugovoru na tri godine uz plaćanje po 995 eura svake godine!; Izvor: HGK.
Obrasci švicarske tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register već sadrže osnovne podatke o hrvatskoj tvrtki koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od tvrtke se u svim slučajevima traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno ugovoru kojim hrvatska tvrtka naručuje objavljivanje svojih podataka u internetskom i/ili CD izdanju adresara, i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura, do čak tisuću godišnje. U zaglavlju nekih obrazaca ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o tvrtki u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan niti ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj obrasca kreiran na način da se poduzetniku skrene pozornost na pojedine stavke koje su postavljene na samoj naslovnici, zbog čega poduzetnici nedovoljno obraćaju pažnju na ostale važne elemente obrasca. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Više hrvatskih tvrtki obratilo se HGK i nakon što su primile dopis njemačke tvrtke DAD GmbH kojim se od njih traži da dostave određene podatke kako bi dobile tzv. European Business Number (EBN).

Riječ je o sličnom obrascu kao i za uvrštavanje u međunarodne poslovne adresare, a iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi pružaju dojam da je riječ o službenom dopisu javnog tijela EU ili njene države članice, riječ je o običnoj poslovnoj ponudi njemačkoga trgovačkog društva DAD GmbH. Napominjemo da EBN nije obvezan niti potreban za poslovanje unutar EU, a ispunjavanjem traženih podataka sklapa se ugovorni odnos s njemačkom tvrtkom s obveznim trajanjem od tri godine.

PrevaraEBN.png

Ponuda za dodjelu European Business Numbera - već su uneseni podaci hrvatske tvrtke, a sitna slova (u okviru) otkrivaju da treba godinama plaćati stotine eura; Izvor: HGK.
Apeliramo na hrvatske tvrtke da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere zato što je riječ o usluzi koja je naplativa, što nije na prvi pogled vidljivo iz obrasca. Ovjera obrasca znači sklapanje ugovora i pristajanje na mjerodavnost suda u državi iz koje je ponuditelj usluge, a iz oba je ova razloga prilično teško i skupo raskinuti obvezu nastalu ovjerom obrasca.

Slične ponude možete vidjeti na sljedećim dvjema slikama:

EBN_anonim_Page_1_800x1128.jpg

Prva stranice ponude iz tvrtke DAD GmbH...; Izvor: HGK.
EBN_anonim_Page_2_800x1169.jpg

..dok je na drugoj stranici navedeno da je riječ o dokumentu na kojemu će poduzetnika potpis i pečat stajati po 771 euro u sljedeće tri godine; Izvor: HGK.
poslovni adresar adresar ponuda raskid

 Izvor: HGK.


Izvor: Facebook stranica Hrvatska obrtnička komora 

 

Fotografija: Pixabay/Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK