Jeli u Istri održan tajni sastanak masonske lože?

Male Bale, pitoreskno mjesto između Pule i Rovinja, nedavno su bile okupljalište jednodnevnog druženja masona! I to, potvrđeno nam je, masona s visokim činovima između 20-tog i najvišeg 33-tog.

 

Vijest sama po sebi nema naravno nikakvu lošu konotaciju, no zanimljiva je budući da je ono čime se masoni bave i što je razlog njihovog okupljanja oduvijek bilo i bit će predmet tajnosti i mističnosti. Dakle, zagonetnost, neobjašnjivost i skrivenost.

No u ovu priču u Balama, uz masone koji su se tu okupili, veže se i Josip Broz Tito! No, krenimo redom.

Nedavno okupljanje u Balama za koje u prvi tren nismo uspjeli točno doznati zašto su baš one odabrane za dolazak 26 masona, prošlo je u potpunoj tišini i diskreciji. Grupa masona nikakvim ponašanjem nije na sebe privlačila pažnju. Formalno su se vodili kao poslovnjaci koji, po svemu sudeći, daleko od očiju javnosti žele održati svoje sastanke.

S obzirom na to, upućeni nam kažu da se s velikom sigurnošću može pretpostaviti tko im je bio domaćin, ali smo zamoljeni da to ime, kao i sva ostala, javno ne navodimo. Masoni su se smjestili u Kaštelu Bembo, unajmili određeni prostor i podrum, prostor bez otvora i prozora, te održali svoj ceremonijal i rituale. Rituali otvaranja i zatvaranja radova, kako ih se naziva, potrajali su nekoliko sati.

Kaže naš izvor, jedan od njih, da to u praksi nalikuje dobro izrežiranoj kazališnoj predstavi s jasno podijeljenim ulogama. Pritom nema ničeg spornog ni neprimjerenog. Nakon toga, kaže naš izvor, osim inicijacija imali su i zasjedanje koje se svodi na čitanje nečijeg eseja i raspravu o temi. Često su to teme vezane uz masonske simbole od trokuta i šestara te čvora na konopu pa nadalje.

Godinu prije, potvrđuje nam isti izvor, okupljanje su imali blizu Udina, u Vila Manini, prekrasnom dvorcu smještenom također na krajnje diskretnoj poziciji.

Priča sad postaje intrigantna, jer je nedavno jedan hrvatski portal objavio, naravno nedovoljno potvrđenu informaciju, ali definitivno zanimljivu priču o tome da je Josip Broz Tito iniciran u najtajniju masonsku ložu, inače osnovanu u Istri. Jedna od verzija Titovog članstva u masoneriji vezana je uz Rusiju u kojoj je dugo boravio,

Jedna od verzija Titovog članstva u masoneriji vezana je uz Rusiju u kojoj je dugo boravio. Navodno su u Rusiji i nekad i sad postojale i postoje dvije specifične masonske forme: Orden Memfisa i Misraima koje su navodno uspostavili talijanski mistici Casanova i Cagliostro. I to gdje? U istarskim Balama gdje se nedavno održalo, za što imamo potpuno potvrđenu vijest, okupljanje masona, piše Glas Istre.

Direkt Informator/2018

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK