On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Hrvatska potpisom podržala zakon koji bi mogao uništiti internet

 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Screenshot

MINISTARSTVO kulture objavilo je da je ministrica Nina Obuljen Koržinek potpisala deklaraciju kojom se podržava donošenje direktive o autorskim pravima. O toj se Direktivi danas (ponovno) glasa u Europskom parlamentu, a riječ je o odredbi mogla uništiti internet kakav poznajemo. Ako se usvoji, prvi bi se na udaru mogli naći memovi.

Deklaraciju potpisalo samo sedam ministara kulture zemalja EU-a

Ministarstvo kulture objavilo je deklaraciju ministara kulture država članica EU, pokrenutu na inicijativu francuske ministrice kulture i komunikacija Françoise Nyssen, no iz deklaracije je vidljivo da ju je osim francuske i hrvatske ministrice potpisalo tek pet ministrica i ministara kulture, i to: njemačka ministrica Monika Grutters, belgijska Alda Greoli, bugarski ministar Boil Banov, španjolski Jose Guirao Cabrera, grčki Myrsini Zorba i rumunjski George Ivaccu.

Iz Ministarstva su priopćili da je ministrica Obuljen Koržinek potpisom podržala deklaraciju koja se tiče prijedloga Direktive o autorskim pravima "želeći istaknuti važnost i značenje reforme autorskih prava čiji je cilj osigurati uravnoteženiji zakonski okvir za sve dionike koji stvaraju u digitalnom okruženju". 

Traže da pregovori prođu glatko i da se donese direktiva koja bi mogla uništiti internet

U deklaraciji se navodi da potpisnici zagovaraju da pregovori "prođu glatko" te da se zadrži suština, kako je nazivaju, reforme o autorskim pravima. 

"Autorsko pravo moglo bi učinkovito koristiti kao pravna osnova za pravičnu naknadu stvaraocima i izdavačima, osobito od strane platformi koje su postale glavni izvori pristupa sadržaju na internetu. Primjenom uravnoteženih rješenja, novih ciljanih iznimaka i olakšanog pristupa sadržaju treba voditi računa o slobodi govora, interesima javnosti i korisnika djela", navodi se u priopćenju Ministarstva kulture o deklaraciji koju je potpisala Obuljen Koržinek. 

O prijedlogu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojoj danas raspravlja Europski parlament ministrica kulture Koržinek je razgovarala na sastanku održanom prošlog petka u Ministarstvu kulture s predstavnicima umjetničkih i strukovnih udruga koji su ponovili svoju čvrstu podršku predloženoj Direktivi, navode iz Ministarstva.

Obuljen želi strože zakone o autorskim pravima

"Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podržala je reviziju Direktive i stavove predstavnika udruga, ističući kako je u digitalnom vremenu važno da se hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi te da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela

Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu, a istodobno u određenoj mjeri ograničiti autorsko pravo radi lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine", navodi se u priopćenju Ministarstva. 

Izvor:Index.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK