ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD BERBE 2018

 

Direkt Informator GASTRO&Wine

RAZGOVARALI SMO S NAJBOLJIM HRVATSKIM VINARIMA: Prve analize su napravljene! Što možemo očekivati od ovogodišnje berbe?

Direkt Informator/2018
Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

 

Iako, su svi u poslu oko vinograda i podruma koji zahtjeva težak fizički rad i po 15 sati svakoga dana ipak smo uspjeli dobiti trenutak njihova vremena i otkriti što hrvatski vinari prognoziraju ovogodišnjoj berbi.

 

“Za vinare nema radosnijeg trenutka u godini od berbe grožđa. Vrijeme je to kada vinar ubire plodove cjelogodišnjeg napornog rada, ljubavi, ali i brige koje donose klimatske promjene. Za vinare berba je i velika odgovornost jer o njoj ovisi kvaliteta budućeg vina” izjavio je Sebastian Tomić. Zbog bitno promijenjenih klimatskih uvjeta u odnosu na isti period prije dvadesetak godina danas se u berbu ide već u drugoj polovici kolovoza, dok se nekad ozbiljno zagazilo u rujan kad se kretalo u berbu, a gospodin Josip Korak se prisjetio kako su se rizlinzi znali brati i u listopadu. Pogodak pravog trenutka kad započeti berbu odluka je znanja, iskustva i osjećanja prirode i razlika može biti doslovno u danu koja se može osjetiti u kvaliteti samog vina u boci kako je napomenuo i istarski vinar Klaudio Tomaz.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
 

Iako, su svi u poslu oko vinograda i podruma koji zahtjeva težak fizički rad i po 15 sati svakoga dana ipak smo uspjeli dobiti trenutak njihova vremena i otkriti što hrvatski vinari prognoziraju ovogodišnjoj berbi.

Vinarija Tomac

„Moram priznati kako je ova berba bila prilično napornija u odnosu na prethodne možda i zbog velikih vrućina s kojima smo se susretali“ otkrila nam je Martina Tomac. Upravo završavaju berbu Rajnskog rizlinga, a onda će uzeti nekoliko dana odmora kako bi napunili baterije. 

 

“Berba je počela i ove godine dosta rano i to 23.08.2018, na isti dan kao prošle godine, baš zbog toga što je iza nas još jedna vruća godina s malo kiše. Grožđe je na izgled prelijepo!” otkrila je Martina.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
 

Veseli nas činjenica kako nisu imali problema s bolestima, mrazom i tučom na čemu su i Tomčevi jako zahvalni! Prve analize mošta pokazale su da su parametri za pjenušce i vina idealni.

“Na početku smo brali grožđe za pjenušce jer su nam bile potrebne više kiseline i niži alkoholi, a zadnjih par dana beremo grožđe za mirna vina i prezadovoljni smo jer već sada vidimo da će to biti vina jače strukture.” rekla nam je Martina.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

 

U slučaju Tomčevih, 2018. je vrlo slična 2017. godini dok se 2016. pokazala kao puno mirnija i hladnija s mnogo

 više kiše. Ako je za suditi prema prvim dojmovima i analizama bit će to još jedna sretna godina kako za obitelj

 Tomac tako i za zadovoljne vinoljupce koji jedva čekaju kušati nove primjerke.

Vinarija Šember

U hrvatskoj Champagni kako nazivaju Plešivicu, još je obitelji čija se vina ubrajaju u najbolje u Hrvatskoj.

 To je svakako obitelj Šember, a mi smo ovog puta pričali s Nikolom Šemberom koji nam je otkrio kako je njihov

 početak berbe bio već 20. kolovoza što je 5 dana ranije nego prošle godine, a u usporedbi s 2016.

 godinom gotovo mjesec dana ranije budući da su dvije godine ranije krenuli 15. rujna.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

„Prvi dio smo brali u svrhu proizvodnje pjenušaca i prva fermentacija je završena. 

Odradili smo kemijske analize i jako smo zadovoljni i već po tome

 možemo vidjeti kako će ovo biti godina za pamćenje“ otkrio je Nikola.

Šemberovi se također ne mogu požaliti na probleme u vinogradu budući da je i iza njih jedna sjajna godina kojoj prognoziraju još svjetliju budućnost od prijašnjih.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

„Dok je 2016. bila izuzetna za proizvodnju pjenušavih vina, 2017. za proizvodnju mirnih vina, za ovu vjerujemo kako

 će biti odlična u oba slučaja!“ zaključio je Nikola. Vrijedno je za spomenuti kako su u svibnju ove godine Šemberovi predstavili

 novih podrum namijenjen isključivo pjenušavim vinima i to na dvije etaže s kapacitetom oko 200 000 boca!

Vinarija Korak

S gospodinom Josipom Korakom popričali smo  subotu, kad se situacija oko berbe ipak malo smirila i time uslijedilo nekoliko dana prije berbe rizlinga.

„Ova godina će biti posebno dobra za chardonnay, ali i crni pinot! Rizlinge još nismo pokupili. Uvijek radimo malu pauzu prije nego idemo na njih.

 Nekad su se oni brali u 10. mjesecu ali sve se pomaknulo ranije, baš kao i cjelokupna berba koja je prije počinjala sredinom rujna 

sad se već mora ići krajem kolovoza“ otkrio nam je gospodin Korak pa nadodao „ovdje treba biti vrlo oprezan i mi stalno pratimo naše vinograde 

i doslovno se radi o odabiru dana. Vi ako idete i dva dana kasnije od onog kad je bilo idealno - to vam jako utječe na vino koje ćete poslije stavljati u boce“ zaključio je.

Da je iza njih vruća godina dalo se jasno naslutiti iz pukotina na zemlji, te su krenuli dovoljno

 rano kako im se šećeri ne bi digli u visine i kako bi održali dobru razinu ph i kiselina.

Zagreb, 250417.
Dubravkin put.
Vinarija Korak predstavila nova vina Rose nature i Brut nature.
Na fotografiji: butelje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

„Želimo svježa vina tako da su u našem slučaju kiseline izuzetno bitne. Prognoziramo kako će 2018.

 biti doista dobra godina čak i u usporedbi s 2016. i 2017.!“ zaključio je gospodin

 Korak koji također osim mirnih vina radi divne pjenušce i to bijeli pjenušac Brut nature i Rosé nature.

Vinarija Tomaz

U Klaudijeva vina zaljubili smo se davnih dana, a posebno nas je znao razveseliti njegov divan teran. Osim toga,

 mogle bi se ispisati još stotine novinarskih kartica o njegovoj zanimljivoj priči i filozofiji pravljenja vina poput crna malvazije,

 vinskih boca položenih na morsko dno ili pjenušac u čast djedu Pieru.

Motovun, 110118.
Na rucku kod vinara Klaudia Tomaza. Spremio je karpaco od boskarina sa rokulom, pastu s tartufima, biftek sa tartufom i za desert fritule.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

“Moja mikrolokacija Motovuna dobila je puno kiše u svibnju i lipnju, ali pedantnost i ažurnost u konačnici su se isplatile

 jer po nekim prvim analizama vidimo kako će ovo biti izuzetna godina!” otkrio nam je Klaudio Tomaz.

 “S berbom smo krenuli rano, već 21. kolovoza sa sauvignonima te 24. s muškatom, nakon čega smo pokupili sve baze,

 zatim reducirali prinose za teran (od istog grožđa radimo i naš rose) i evo, sad smo već na merlotu” objasnio nam je Tomaz 

koji je prezadovoljan kvalitetom grožđa, kao i prvim reakcijama mošta koje idu u dobrom tijeku. Za vikend planiraju završiti s merlotom,

 nakon čega slijedi pauza od kojih desetak dana do terana i crne malvazije kojoj posebno godi rujansko sunce.

Motovun, 110118.
Na rucku kod vinara Klaudia Tomaza. Spremio je karpaco od boskarina sa rokulom, pastu s tartufima, biftek sa tartufom i za desert fritule.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

“U mom slučaju ovo je vrlo slična godina onoj 2016., s tim da smo prije dvije godine imali 30%

 manje prinosa nego ove godine i samim time prognoziram kako bi mi ova berba

 mogla biti možda i najbolja u posljednjih 10 godina” zaključio je Tomaz.

Vinarija Benvenuti

Vjerojatno se na prste jedne ruke može nabrojati one koji nisu čuli za divna vina s Kaldira braće Benvenuti.

 Uspjeli smo dobiti malo njihovog vremena te smo porazgovarali o njihovim prvim dojmovima ovogodišnje berbe.

Kaldir, 291117.
Vianari Albert i Nikola Benvenuti.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
 

“Radi se o nešto ranijoj berbi od uobičajene, ali mi, zbog više nadmorske visine i poslovično dobrog zdravlja grožđa obično beremo

 nešto kasnije, pa smo ove godine prve grozdove malvazije ubrali 28.08.”otkrio nam je Nikola Benvenuti te nastavio 

“kvaliteta grožđa je odlična i vrlo smo zadovoljni s onim što smo do sada pospremili u podrum. Čeka nas još manji dio malvazije i sav teran, kao i ostale crne sorte.”

Što se tiče analiza oni ih kontinuirano počinju raditi mjesec dana prije berbe pa do zadnjeg ubranog grozda.

To je presudno za ispravne odluke o pravovremenoj berbi i za savršene parametre u grožđu, 

jer kao što je poznato velika vina nastaju u vinogradu pa takve odluke ne prepuštamo slučaju.

 Prognoziramo još jedno godište koje će nam dati vina šampionske kvalitete. –rekao je gospodin Benvenuti

Kaldir- Motovun, 160212.
Vinarija Benvenuti smjestena u Kaldiru blizu Motovuna koju vode Albert i Nikola Benvenuti. Na fotografiji vino Malvazija Istarska Anno Domini 2008.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

 

Što se tiče samih vremenskih uvjeta, 2018. godina je bila zahtjevna zbog promjenjivih vremenskih uvjeta i čestih izmjena kiša i jakih vrućina. 

To je iziskivalo intenzivnu prisutnost u vinogradu i povećane troškove rada kako bi se sačuvali zdravlje grožđa i dobar prinos.

 Međutim, to je nešto na što su iskusni vinari navikli.

Što se tiče same usporedbe s godinama 2016. i 2017. u vinariji Benvenuti su mišljenja iako se radi o dva dobra godišta u Istri,

 a 2018. nešto više nalikuje 2017. godini po klimatskim uvjetima i parametrima u grožđu, a baš kao i kod Tomčevih i ovdje se poklopio prvi dan berbe s lanjskom godinom.

Vinarija Kozlović

Vina obitelji Kozlović odavno su prepoznata i etablirana na tržištu, te vas u njihovu priču ne treba posebno uvoditi. Njihova berba krenula je 22.08

, a prve grozdove ubrali su na nasadima Sante Lucije, uključujući JRE vinograd dok će Valle i crveno pričekati još malo.

 Iz vinarije Kozlović složili su se kako je iza njih jedna meteorološki zahtjevna vinogradarska godina, prilično topla i u pojedinim 

vegetacijskim periodima vlažna, a berba je generalno počela  nešto ranije, no obično.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH
 

“Prvi tjedan berbe prošao jako dobro - malvazija na Santa Luciji i to mladi nasadi,

 a šećeri se kreću oko od 19 babo-a. Grožđe je izvrsnog zdravlja pa očekujemo

 dopre prinose te odličnu kvalitetu vina. Svi zajedno držimo fige da nas vrijeme posluži kako bismo sve sretno priveli kraju!”

Vinarija Bibich

Vinarija Bibich kraj Skradina osim kao vinarska slovi i za pravu gastronomsku meku. Ondje je također atmosfera prilično užurbana, ali ako je berbi moguće dodijeliti ocjenu tada bi 2018. svakako dobila maksimalnu desetku. Oni su već pobrali sve internacionalne sorte, a s berbom su krenuli 15-ak dana ranije nego je to uobičajeno.

Official Facebook Page
 

“Za razliku od 2016. godine koja je kod nas bila sušna i 2017.  koja je bila još ekstremnija

 po tom pitanju, ova berba je dosta ujednačena glede kvalitete i kvantitete. 

Nismo imali nikakvih problema u vinogradima.”podijelio je s nama Alen Bibić.

Official Facebook Page

 

Očekuje ih još berba domaćih sorti: debita, plavine, babića i lasine, a mi im želimo puno sreće u nastavku berbe!

Vinarija Tomić

U vinariji „Tomić“ na Hvaru berba grožđa, ili kako je Hvarani zovu "jematva", već je počela. Do sada su pobrane ranije sorte pošip

 i muškat žuti od bijelih sorti te merlot i cabernet sauvignon od crnih sorti.

„Berba je, što se pošipa tiče, započela kao i prošle godine jer nam je cilj bio sačuvati kiseline i svježinu, koje su vrlo važne kod bijelih sorti.

 Za crnu sortu cabernet sauvignon berba je započela nešto ranije u odnosu na prošlu godinu, a berba merlota započela je kao i prošle godine.

 Godina je u vinogradu više-manje bila kao i prošla, s time da je prošla godina bila dosta toplija i sušnija. Ono što je specifično za ovu godinu

 jest kiša koja je pala 20. srpnja. Na ovom području palo je oko 20 litara. Bobice su se napunile što je dobro utjecalo na razvoj šećera, aromatike i uroda,

 a i urod je bio veći“, ističe Sebastijan Tomić iz vinarije „Tomić“.

 

Što se tiče autohtonih hvarskih sorti koje dozrijevaju nešto kasnije, a to su plavac mali i bogdanuša, u vinariji „Tomić“ ističu kako su 

rezultati u vinogradu dosta dobri, ali o tome će se moći više govoriti tek kada se obere grožđe. Urod ovih sorti biti će veći nego lani,

 a najvažnije je da grožđe u zadnjem periodu dozrijeva u što umjerenijim klimatskim uvjetima. Za grožđe ovih sorti uvijek je dobro da

 dozrijeva kada noći već postaju hladnije i kad su manje vrućine odnosno kada su manje oscilacije.

Grožđe tada bolje zadržava kiseline i svježinu te puno kvalitetnije dozrijeva

 

„Berba u vinariji „Tomić“ podijeljena je u dvije faze jer imamo oko 40 % uroda koji dospijeva u ranijoj fazi i oko 60 %

 uroda koji dozrijeva u kasnijoj fazi berbe. Ranije sorte poput pošipa i merlota, koji nisu izvorne hvarska sorte beremo u

 prvoj fazi, a berba sorti bogdanuša i plavac mali, koje dozrijevaju kasnije i koje su izvorno vezane za Hvar, jest između

 15. i 20. rujna, što je skoro mjesec dana kasnije u odnosu na ranije sorte“, ističe Sebastijan Tomić.

Vinarija Krauthaker

“U ovogodišnju berbu krenuli smo 21. kolovoza sa sortom Pinot sivi. Do sada smo obrali Chardonnay, Sauvignon,

 Pinot sivi, Viognier, Portugizac i nešto Pinota crnoga za rose. Trenutno smo u berbi graševine koja je u punom jeku!” otkrila je Martina Grgić Krauthaker.

 

 

Uspoređujući s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, dakle imaju nešto veći prinosa. Zbog veće količine ovogodišnja berba će sigurno potrajati oko mjesec i pol dana.

“Na vlastitim vinogradima išli smo u zelenu berbu, tako da je prinos nešto manji. Zdravstveno stanje grožđa je za sada uredno, nešto više kiše je bilo u lipnju i srpnju, a što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum!” zaključila je gospođa Grgić Krauthaker.

Vinarija Štampar

“Početkom 9. mjeseca kreće berba u Međimurju. Ovih dana počelo se brati samo nešto Sauvignona i eventualno tko ima Muškat ottonel. Procjenjuje se da će berba trajati do 20.09. za bijele sorte te do kraja rujna ili početkom listopada za crne, što sve još ovisi o vremenu.” izjavio je David Štampar pa nastavio:

 

“Ova godina u odnosu na lanjsku i prijašnje je jedna od najtežih vinogradarskih godina koje pamtimo. Prvo je bila topla zima, pa onda hladna sve do ožujka.

 Vegetacija je kasnila dva tjedna, a u cvatnju smo ušli dva tjedna prije nego ikad u povijesti. Što znači da je to mjesec dana raskorak za lozu. Sve to je još

pratilo puno padalina i kad sve zbrojimo, ovo jedna od težih godina za uzgoj. Međutim imamo zdravo i kvalitetno grožđe bez obzira 

na okolnosti jer smo se brzo prilagođavali situaciji. Puno teže je kad tuča odnese urod, onda smo bespomoćni. 

Tako da ćemo brzo zaboraviti kako je bilo, a radovat će mladom vrhunskom vinu.” zaključio je gospodin Štampar.

 Izvor:Jutarni.list
 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK