Ove zime stiže El Niño?

 

Foto: EPA

STRUČNJACI za klimatske promjene tvrde da će Zemlju do kraja godine najvjerojatnije pogoditi jak i razoran El Niño, prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime. Ako se prognoze ostvare, onda bi predstojeća zima na našem području mogla biti malo toplija s kratkim, ali obilnijim padalinama, uglavnom kišom, koju će prekidati kraća razdoblja ekstremne hladnoće.

Posljednji El Niño pogodio je Zemlju prije dvije godine, a Svjetska meteorološka organizacija (WTO) predviđa da ove godine neće imati toliko snažan utjecaj kao tada, piše BBC.

"Predviđanje ove pojave spasit će mnoge živote i spriječiti znatne ekonomske gubitke", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Iznadprosječne temperature u cijelome svijetu

Prognoza kaže da se "iznadprosječne temperature očekuju u Aziji, Europi, Sjevernoj Americi, Africi, velikoj mjeri Južne Amerike te na Pacifiku''. U prijevodu - u cijelome svijetu.

Novija su istraživanja pokazala da se ta pojava očituje u nepravilnim razmacima od tri do pet godina, a ponavljanje tako brzo kao u ovom primjeru (2016.-2018.) sugerira da klimatske promjene možda ostavljaju svoj utjecaj. Tijekom razdoblja El Niña mijenja se režim strujanja i vjetrovi tada pušu od zapada prema istoku, toplije se vode gomilaju prema istočnim dijelovima Tihog oceana, podiže se razina oceana i smanjuje debljina sloja hranjivih tvari u njemu.

Japanski meteorološki zavod rekao je da su očekivanja 60 % da će El Niño pogoditi sjevernu hemisferu od rujna do studenog.

Izvor:Index.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK