TUNA ZA DUGOVJEČNOST

Tjestenina s tunjevinom i kaparima

Direkt Informator GASTRO 2018
  
 
Photo: Željko Višić

Tuna je jedna od narasprostranjenijih vrsta riba na svijetu. Nema je  samo u polarnim morima.

Željko Višić

Vrlo je cijenjena plava riba, prepuna hranjivih sastojaka (proteina i vitamina B), izvor je esencijalnih omega-3 kiselina. Medicinski je vrlo preporučljiva za očuvanje zdravlja srčano-krvožilnog sustava te za dobar omjer triglicerida u krvi.

Delikatnog je okusa i glavni sastojak mnogih svjetskih kuhinja. Postoje plavorepa, žutorepa, prugasta (skipjack) i bijela tuna (albacore, tj. morska piletina).

Tunjevinu možemo kupiti na peškarijama cijelu ili u odrescima, u trgovinama konzerviranu (u ulju ili vodi).

Svi recepti s tunom su s nikakvom ili relativno vrlo kratkom termičkom obradom.  A recepata je zaista bezbroj …

Sastojci za tjesteninu s tunjevinom i kaparima:

 – tunjevina (kuhana, iz boce); 30-40 dkg … može i iz konzerve

– tjestenina bukatini; 40 dkg

– kapari iz kvasine; dvije žlice

– svježi bosiljak; nekoliko listića

– kapula; 1 srednje veličine

– rajčice sjeckane; dvije manje konzerve (svaka po 40 dkg)

– maslinovo ulje; 1,5 dcl

– češnjak; 4-6 česna

– peršin; pola vezice

– sol i papar

– parmezan (ili neki drugi zreli sir) za ribanje

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Na maslinovu ulju prodinstajte narezanu kapulu, na samom kraju na minutu dodajte češnjak i 2/3 pripremljenog peršina. Zatim dodajte sjeckane rajčice, promiješajte i neka sve lagano kuha 30-ak minuta. Naravno, uz povremeno miješanje. Solite i paprite po svome guštu.

Na samom kraju, na zadnjih 3 – 4 minute dodajte pripremljenu tunjevinu. Napominjem: tunjevinu najprije dobro procijedite, ne režite je nožem već odlamajte prstima i lomite po njenoj prirodnoj mišićnoj strukturi.

Tjesteninu skuhajte „na zub“ prema uputstvu iz pakiranja. Procijedite je i servirajte u veliku servirnu zdjelu, dodajte pola skuhane šalše s tunom, nježno promješajte, pospite preostalim peršinom, kaparama i ukrasite svježim bosiljkom.

Serviranje:

Preporučujem de se tjesteninu s tunjevinom iz servirne zdjele na tanjur vadi prema svojim vlastitim „gladnim očima“. Za to treba poslužiti žlica za tjesteninu jer je vrlo bitno da bukatini budu na tanjuru u svojom punoj dužini.

Svatko neka dodatno pojačava (preljeva) svoju porciju preostalom šalšom s tunjevinom po svome guštu.

Na kraju se može po tjestenini naribati parmezana ili nekog drugog zrelog sira … u pitanju su ipak „secundi gusti“ …

Dobar tek Vam želi Žele! 

Izvor:Morski.hr


DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK