On Sir Richard Francis Burton`s Trail

DOSTA JE BILO....

 

BAHATA EKIPA/ Direkt Informator ljeto 2018

DUBROVČANI ZGROŽENI PONAŠANJEM OZLOGLAŠENIH TURISTA Pijani leže po Stradunu, ženske hodaju polugole! U pitare ispred kuće mi mokre i gase opuške, a jedan mi je i pošteno zagnojio fikus!

BAHATA EKIPA

Nova sezona, nove pritužbe građana na račun nedolična ponašanja, najčešće mladih australskih turista po Gradu u sitnim satima. Dubrovčani se posebno žale na njihove noćne pohode od Gruža, gdje se iskrcaju iz izletničkih trabakula, do Grada gdje već alkoholizirani nastavljaju noćni provod.

– To je neizdrživo. Skoro svaku večer ih se unutar zidina može sresti kako leže po pločniku. Prije toga se dobro razgalame, muški hodaju uokolo s bocama piva, ženske polugole. Neku večer su na silu pokušavali ući u Libertasov autobus, ali ih vozač nije htio primiti jer se bojao da će mu polupati vozilo.

A i nama domaćima je rekao da nas ne želi izlagati opasnosti. Ipak mi svaki mjesec plaćamo pokaz 250 kuna i ne moramo trpjeti teror raznoraznih divljaka – negoduje jedna stanovnica povijesne jezgre koja je, kaže, bezbroj puta bezuspješno prijavljivala ponašanje Australaca.

– Sve je zaludu! Ne znam više što mi je raditi. Pitare s cvijećem sam sklonila u kuću jer u njih mokre i gase cigarete. Jedan je lani čak napravio i veliku nuždu u fikus, baš ga je pošteno zagnojio. Susjeda je našla u portunu dvije Australke kako povraćaju od silnog pijanstva, tri dana je za njima čistila, užas jedan – govori naša sugovornica koja se sa susjedima istomišljenicima sprema pismeno obratiti uredu gradonačelnika i upozoriti ga na rastući sezonski problem.

– Gospar Mato voli raditi inspekcije po Gradu, bio je već kod ugostitelja, poslao je komunalce da provjere kajakaše na Lopudu. Mi ćemo ga pozvat da jednu večer dođe na Stradun, stane ispred izloga i na svoje oči vidi kako divljaju Australci.
Nama ne mora vjerovati, ali kad sam iskusi kako to izgleda, sigurni smo da će reagirati – ističe Dubrovkinja, koja se još rado sjeća izjave bivše ministrice turizma i ex članice gradske skupine za destinacijski menadžment Pave Župan Rusković koja je ponašanje australske mladeži u Gradu nazvala sramotnim.

– Od te izjave prošlo je šest godina, a sve je ostalo isto, ako ne i gore. Australci se ponašaju kako im padne na pamet jer ih nitko niti ne opominje, a kamoli kažnjava – ljuta je naša sugrađanka.

Što misle o inicijativi građana za dodatnim ophodnjama u cilju prevencije neprimjerena ponašanja australskih gostiju, pitali smo gradsku upravu, odakle nam je stigao uopćen odgovor:
– Komunalni redari svakodnevno nadziru pridržavanje odredbi Odluke o komunalnom redu i drugih srodnih akata Grada Dubrovnika i nisu imali susreta s takvim ponašanjem posjetitelja Dubrovnika. Naime, pri susretu s narušavanjem javnog reda i mira oni će obavijestiti policiju koja je nadležna za postupanje u takvim slučajevima koje opisujete.

Što se tiče navoda o vozaču Libertasa, takav nije službeno prijavljen odgovornima u ovom javnom društvu te ga stoga ne možemo ni komentirati – poruka je iz Grada Dubrovnika, gdje ističu kako su svi posjetitelji, neovisno o državi iz koje dolaze, svojoj dobi ili bilo kojim drugim karakteristikama dobrodošli u naš grad.
– Ali, kako svaka osoba odgovara za svoje ponašanje, u slučaju narušavanja javnog reda i mira kao i drugih oblika neprimjerena ponašanja osoba je podložna zakonom propisanom postupanju nadležnih – poručuju iz dubrovačke gradske uprave i dodaju kako će i kroz projekt "Poštujmo Grad" ("Respect the City") raditi na promicanju svijesti o primjerenom ponašanju u destinaciji – obećavaju iz gradske uprave.

Sorry, zauzeti smo!

Zbog neugodnih iskustava s turistima s najmlađeg kontinenta, mnogi dubrovački privatni iznajmljivači zaziru od primanja Australaca u sobe i apartmane. Boje se da bi mogli naletjeti na nekoga tko će im demolirati imovinu, pa zato na upite zainteresiranih za ljetovanje, lažu kako su "zauzeti" u traženom terminu. Ni vlasnicima trabakula nije lako, jer se uvijek pribojavaju da bi im neki raspojasani putnik mogao pasti preko palube ili načiniti štetu na brodu.
 

Izvor:Dubrovački vjesnik(o urednika,naslov)

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK