Atlas Rabac - putnička agencija

Četiri europske države u kojima se najviše isplati zaraditi mirovinu

Četiri europske države u kojima se najviše isplati zaraditi mirovinu

FOTO: GettyImagesF
OTO: GettyImages

Najranije se u mirovinu može na Malti, a najduže se mora raditi u Irskoj, no četiri su države u kojima umirovljenici mjesečno primaju iznose o kojima hrvatski umirovljenici mogu uglavnom samo sanjati.

Prema podatcima Europske komisije o umirovljenju, u Europskoj uniji trenutačno se u mirovinu najranije ide na Malti, i to u dobi od 62 godine, slijedi Latvija sa 62 godine i devet mjeseci te Češka, gdje muškarci u mirovinu mogu sa 63 godine, a žene između 58. i 62. godine života.

Prema trenutačno važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju, muškarci u Hrvatskoj pravo na punu starosnu mirovinu stječu s navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Žene u mirovinu mogu nešto ranije nego muškarci, no svake se godine dobna granica i za njih povećava uz tendenciju izjednačavanja dobi za umirovljenje među spolovima. Tako 2018. godine u mirovinu mogu tek žene s navršene 62 godine starosti, uz 15 godina staža. 

Republike Hrvatske planira reformu koja bi značila da će hrvatski radnici od 2028. godine u punu mirovinu moći tek s navršenih 67 godina. Takva je odluka, objašnjavaju u Vladi, posljedica demografskih kretanja i sve duljeg životnog vijeka te je u skladu s realnošću u Europskoj uniji.
No, nakon 2020. većina zemalja planira izjednačiti životnu dob za žene i muškarce. Tako su razvijene europske zemlje predvidjele podizanje dobne granice prema 67 godina, dok se tranzicijske zemlje uglavnom drže granice od 65 godina, piše Glas Slavonije. 

Najrestriktivnije uvjete za odlazak u mirovinu ima Irska, trenutačno "obećana zemlja" za Hrvate, koja već od 2028. godine podiže dobnu granicu za odlazak u mirovinu čak na 68 godina života, a već sada je za mirovinu nužno imati 66 godina. S druge strane, Austrija je još jedna od rijetkih država u kojima žene u mirovinu mogu već sa 60 godina starosti.

No, vrlo je zanimljiva i usporedba iznosa mirovina. Tako se među zemljama u kojima su prosječne mirovine najviše ističe Luksemburg. Radnici tamo nakon odlaska u mirovinu tek počinju uživati, i to vrlo bezbrižno jer prosječno dobivaju 13.500 kuna mjesečno. I dok je hrvatski prosjek mirovine oko 2400 kuna, mnogi umirovljenici dobivaju upola manje. Istovremeno je prosječna mirovina u Njemačkoj oko 9400 kuna, u Norveškoj 11.300 kuna, Nizozemskoj 8400 kuna, u Francuskoj samo 4800 kuna, Irskoj 7050 kuna, u Portugalu i Poljskoj oko 1500 kuna, dok je u susjednoj Mađarskoj prosječna mirovina samo oko 700 kuna. 

Izvor:Poslovni.hr

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK