On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Facebook uklonio više od 600 lažnih profila i stranica, širili su fake news

 

Foto: EPA

DRUŠTVENA mreža Facebook objavila je da je prekinula velike operacije manipuliranja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok. 

"Danas smo uklonili više stranica, grupa i profila koji su koordinirano vodili kampanje koje su lažno optuživale određene ljude i dovele do promjene mišljenja o njima na temelju lažnih informacija", objavili su.

"Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima", ističe na svojem blogu Facebook, kojemu se snažno predbacivalo, posebice nakon izborne kampanje 2016. u SAD-u, da nije učinio dovoljno u borbi protiv tog tipa zloporabe. 

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali utjecati na izbore koji su Donalda Trumpa doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe. 

Rusko uplitanje

Kako se bliže parlamentarni izbori u studenom u SAD-u, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele. 

"Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku", istaknula je društvena mreža ističući opseg zadatka. 

"To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim financijskim sredstvima."

Predsjednik povjerenstva za obavješćivanje u Senatu Richard Burr pozvao je na jedinstvo u priopćenju. Po njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je "cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani čimbenik koji razvija te sposobnosti te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da tvrtke, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno". 

Facebook je također priznao da se ne može sam nositi s tim problemom te naveo kako je surađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama. 

Izvor:Index

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK