HRVATSKA OBITELJ SE NAKON ČETIRI GODINE IZ IRSKE VRATILA U DOMOVINU

 

Tamo sam zarađivao triput više... Sve sam uložio u biznis u Lici i nisam požalio'

Direkt Informator 2018
Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Obitelj Svoren (sin Patrik, Ante i Antonija).
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Obitelj Svoren (sin Patrik, Ante i Antonija)

Hrvati masovno pakiraju kofere i kupuju jednosmjerne karte za bolji život u inozemstvu, a tim putem krenula je i obitelj Svoren. Prije četiri godine otišli su u Irsku, no nakon nekoliko godina u tuđini odlučili su se ipak vratiti u domovinu i investirati u kraju za koji bi svi rekli da iz njega treba bježati, a ne ondje graditi biznis.

U mjestašcu Sinac pokraj Otočca prije samo mjesec dana otvorili su pizzeriju, o kojoj danas svi pričaju - u Ruspanteu se trenutačno jede  pizza u Lici.

Iza uspješne biznis priče stoje Ante i Antonija Svoren. On ima 36 godina i rodom je iz Senja, a ona je godinu mlađa i rodom je iz Sinca pokraj Otočca. Najvažniji član male obitelji Svoren je Patrik, koji će uskoro navršiti pet godina. Većinu svog života proveo je s roditeljima u Irskoj, daleko od baka i djedova, rodbine i prijatelja.

 

Mama mu je po struci učiteljica, a tata pizza majstor. Prije nego što su se odlučili preseliti u Irsku, ova lička obitelj živjela je pet godina u Zadru.

- Nismo otišli u Irsku trbuhom za kruhom, kako se kaže, nego više iz znatiželje - priča nam Ante.

Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Ante Svoren u svojoj pizzeriji.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Ante Svoren

Potrebne papire Ante je nabavio u samo tjedan dana. - Prije četiri godine u siječnju stigao sam u Dublin i u jednom danu našao posao. Išao sam na probu za pizza majstora u jednoj pizzeriji u Dublinu, prošao sam i zaposlili su me. Ondje zapošljavanje funkcionira vrlo jednostavno. Nema ništa preko tetki i stričeva... Ako znaš posao i želiš raditi, zaposlen si - uvjerava nas.

Brzo napredovao

Prvi tjedan živio je u hostelu, a onda je našao bolji smještaj. Ubrzo su za Antom u Dublin došli Antonija i Patrik koji je imao tek nešto više od godinu dana. Antonija se zaposlila u vrtiću jer nije mogla raditi u školi, jer je za to potrebno znanje gaelskog jezika.

Nasreću, pizza majstori ne moraju znati gaelski, šali se Ante. Ante je svoj zanat ispekao u Hrvatskoj, a u Irskoj ga je usavršio.

- U Zadru sam pet godina radio u pizzeriji gdje smo izbacivali po 400 pizza dnevno. U Irsku sam išao ciljano, htio sam raditi u pizzeriji - rekao je Ante. Ubrzo je i napredovao.

- U Irskoj ako si dobar radnik, lako napreduješ. Ubrzo sam dobio ponudu da dođem raditi u pizzeriju Woozza koja se tek otvarala u Galwayu, gradu na drugom kraju Irske. Ponudili su mi mjesto glavnog kuhara i glavnog menadžera koje sam prihvatio - priča Ante o kojem se dobar glas proširio Irskom.

Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Ante Svoren u svojoj pizzeriji.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Ante Svoren

 

Ante je sam sastavio cijeli meni, osmislivši svaku pizzu, a kada su vlasnici vidjeli s kojom predanošću radi, ponudili su mu da bude svojevrsni suvlasnik, odnosno stakeholder koji dobiva postotak zarade.

Posao je išao odlično pa su se vlasnici odlučili otvoriti još jednu pizzeriju u gradu kao dio franšize. Mene su postavili kao glavnog u toj drugoj poslovnici, a u obje sam bio glavni kuhar, obučavao sam ljude, zapošljavao. Započeli smo kao pizzerija s dostavom, a postali smo restoran sa 40 sjedećih mjesta. Gazde su vidjeli da se trudim i imali su povjerenja u mene - objašnjava.

U novoj poslovnici tada se zaposlila i supruga Antonija, ona je bila odgovorna za nabavu i prijevoz robe. No Svoreni nisu bili jedini u Hrvati u pizzeriji.

Osam Hrvata u pizzeriji

- U obje pizzerije u jednom je trenutku radilo osam Hrvata. Mi smo u Irskoj na glasu kao marljivi radnici, a najviše je bilo Slavonaca - prisjetio se Ante.

Sve se doimalo idealnim, dok nije došlo do spleta nesretnih događaja. Jedan je gazda poginuo, a drugi je prodao pizzerije jednom Talijanu. Tada se i obitelj Svoren vratila u Hrvatsku.

Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Majerovo vrilo.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Majerovo vrilo

 

- Zapravo smo i prije toga planirali povratak. Nedostajali su nam obitelj i prijatelji. Sin je u Irsku došao kao beba, odrastao je ondje, praktički nije poznavao nikoga od obitelji i prijatelja. A i vrijeme je bilo jako loše. U mjesecu imaju dva sunčana dana - nabraja razloge koji su ih ponukali na povratak u Hrvatsku. Nije ih mogla zadržati ni odlična plaća.

- Kod nas sam na moru zarađivao 7500 kn kroz cijelu godinu kao pizza majstor, a u Irskoj mi je plaća bila tri puta veća. Stanarina je bila dosta skupa, ali zato su hrana i režije dosta jeftini - naglašava Ante.

Bježi odatle

Godinu dana prije Svoreni su počeli planirati povratak jer su uočili da Lika polako počinje turistički rasti. Lijepa priroda, aktivni turizam, kanui, prozirni kajaci i zipline - sve je to počelo privlačiti turiste. Zato su odlučili utrošiti ušteđevinu iz Irske i u Lici otvoriti svoju pizzeriju.

- U Sincu je naseljeno 600 ljudi i svi su se čudili što smo se odlučili ulagati u Liku. Ali ja sam im svima govorio da danas ljudima nije teško sjesti u auto i doći na kvalitetnu pizzu. Tako je i bilo, većinom nam dolaze stalni domaći gosti koji se vraćaju, ali dolaze ljudi vikendom na izlet iz okolnih gradova, Senja, Zadra, Jurjeva, Gospića, Otočca. Čak i ljeti dolaze ljudi koji nam kažu da im je pun kufer plaža i gužvi, pa se dođu odmoriti u Liku - oduševljeno će Ante dok priprema pizze kao na traci.

Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Ante Svoren u svojoj pizzeriji.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Ante Svoren

 

Nedaleko od Majerova izvora na rijeci Gackoj prije mjesec dana otvorili su pizzeriju Ruspante.

- Ruspante je talijanski izraz za piletinu iz slobodnog uzgoja, a mi pileća prsa kupujemo od lokalnog obiteljskog poljoprivrednika i stavljamo na našu Ruspante pizzu - objašnjava.

Ta je pizza specijalitet pizzerije, s domaćom piletinom kuhanom na dimu u krušnoj peći, lukom, gorgonzolom i domaćim umakom pesto genovese koji Svoren spravlja s domaćim bosiljkom. Svoreni se trude da ponuda u pizzeriji bude što više autohtona, pa je tako i voda koju poslužuju s izvora Gacke koji im je nadomak. Kuća u kojoj je pizzerija prije je bila kafić koji su obnovili, a prije 60 godina na istom je mjestu Antonijin djed, koji je bio kovač, ložio vatru baš kao što danas čini i njezin suprug dok peče pizze u krušnoj peći, koju imaju jedini u tom kraju.

- U blizini su nam stari mlinovi pa planiramo koristiti brašno koje se melje doslovno kraj nas. U blizini nam je i ribogojilište s kojeg nabavljamo pastrvu. Kila dimljene pastrve koju stavljamo na pizzu Sinčeranku stoji 240 kn. Mislili smo da se gostima neće svidjeti pizza s ribom, ali evo, prodaje se kao luda, a cijena joj je 42 kn - otkrio je Ante. Imaju i Barbecue pizzu, na koju umjesto rajčice stavljaju barbecue umak. Na to dodaju domaće kobasice, piletinu, luk, origano i crni papar.

Otocac, 140818.
Nedaleko od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj otvorena je nova pizzerija Ruspante. Vlasnik pizzerije je Ante Svoren, povratnik iz Irske.
Na fotografiji: Pizza Ruspante specijalitet kuce.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Na fotografiji: Pizza Ruspante specijalitet kuće

 

Cijene su, kaže Svoren, prilagodili kraju, pa su klasične pizze margarita i vesuvio 28 kn za veličinu pizze od 36 cm sa sastojcima na kojima ne štede.

- Šug, šunka i originalni sirevi dolaze nam direktno iz Italije i ne koristimo zamjenske sastojke kao neki - iskreno će.

S razlogom je zato u Ruspanteu gužva. Gosti ponekad na pizzu čekaju i do sat vremena, ali nema ljutnje. Uživaju u atmosferi uz blues i rock glazbu neuobičajenu za lokale u Lici ili na svježem zraku uz rijeku Gacku.

- Nije to kao s električnom peći kada ubaciš 12 pizza koje su gotove u tri minute. U krušnoj peći treba paziti na vatru, okretati pizzu da se jednako ispeče sa svih strana. Potrebno je više truda, ali su na kraju miris i okus potpuno drukčiji - tvrdi Svoren u čijoj je pizzeriji 50 sjedećih mjesta, a najveća je gužva oko 19 sati.

Uz Antu i Antoniju, u pizzeriji je stalno zaposleno šest Ličana, a vikendom im uskače im još jedan pizza majstor.

- Daj Bože samo da tako i ostane - jedina je želja ove povratničke obitelji.

Izvor:Jutranji list

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK