POTOP TURSKE VALUTE..

Dramatičan pad turske valute, očajni Erdogan zove narod u pomoć

Foto: EPA/Twitter
 

TURSKA prolazi kroz dramatične ekonomske probleme. Turska lira je, naime, uslijed nekontrolirane inflacije i sve gorih odnosa sa SAD-om, danas doživjela rekordan pad u odnosu na američki dolar.

Lira je, kako javlja CNN, izgubila do 17 posto vrijednosti u odnosu na dolar i prvi put se nakratko mijenjala više od šest lira za zelenu novčanicu. Ovo je samo nastavak vrlo lošeg tjedna za liru, u kojem je doživjela najgori pad od financijske krize 2008. 

Previranja s lirom sigurno nije ublažio ni najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je odlučio i Turskoj uvesti carine na izvoz aluminija i čelika. Trump je, naravno, odluku objavio na Twitteru.

Trump uveo i Turskoj carine na aluminij i čelik

"Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Aluminij će sada biti na 20 posto, a čelik na 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", poručio je Trump.

 

Osim toga, Washington je prije nekoliko dana uveo i sankcije članovima turske vlade zbog odbijanja Ankare da pusti iz zatvora američkog pastora Andrewa Brunsona. Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjela puča u srpnju iste godine.

Sve su oči i uši sada uprte u turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ali i u ministra financija Berata Albayraka - koji je sasvim slučajno i Erdoganov zet - koji danas trebaju održati govor i konferenciju za tisak o monetarnim nevoljama njihove zemlje. 

Erdogan: "Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru"

A Erdogan je već ranije pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske, dok je istodobno američki predsjednik Donald Trump najavio da će povećati carine na turski čelik i aluminij.

Izvor:Index.hr

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK