TAMNA STRANA TURIZMA

TAMNA STRANA TURIZMA:
INSPEKCIJA I REDARI UVODE RED Izletnički brodari u Poreču šire se po rivi bez kontrole i prodaju izlete koje ne bi smjeli
Direkt Informator 2018
Brodarsko-bukerski kaos na rivi u Poreču (M. MIJOŠEK)
Inspekciju je na akciju, čini se, potaknulo propitkivanje Glasa Istre. Prošli tjedan je našu redakciju nazvao jedan od brodara i požalio se da na rivi vlada nered, ne samo zato što su se svi dobrano proširili toliko da šetači ne mogu uopće prolaziti i što svakojakim reklamnim panoima naružuju rivu istarskog turističkog bisera, nego i zato što nelegalno prodaju izlete u Veneciju

Turistička inspekcija i komunalni redari u srijedu su krenuli uvoditi red na porečkoj rivi, gdje godinama vlasnici izletničkih brodova, odnosno njihovi prodavači karata, tzv. bukeri, zauzimaju javnu površinu koja im nije dodijeljena na korištenje, te prodaju izlete koje ne bi smjeli. Da pojasnimo - bukeri su sa svojim stolovima, pultevima i reklamnim pločama na potezu od carinskog gata do gradske palače, umjesto na kamenom dijelu rive odmah do mora, sve do srijede bili na asfaltnom dijelu kojim upravlja Grad Poreč. Redari su ih tražili da se pomaknu unazad, što su i učinili. Jučer, dan kasnije, ustanovili smo da se, kako su im redari naložili, drže kamenog dijela rive koji po ugovoru s Lučkom upravom smiju koristiti, ali i dalje je većina nelegalno reklamirala i prodavala izlete za Veneciju.

Naime, samo jedan brodar na porečkoj rivi smije legalno prodavati put brodom u Veneciju, ali ne i svi ostali. No, bukerima je to očito isplativ biznis od kojeg se neće odustati tako lako.

Što se točno dogodilo? Zašto su redari i inspekcija baš sad došli u kontrolu? Na akciju ih je prije dva dana potaknulo, čini se, propitkivanje Glasa Istre. Naime, prošli tjedan je našu redakciju nazvao jedan od brodara, koji godinama prodaje samo ono što smije po ugovoru – izlete svojim brodom u Lim, Rovinj i gledanje delfina. Požalio se da godinama ondje vlada nered, ne samo zato što su se svi dobrano proširili toliko da šetači tim dijelom ne mogu uopće prolaziti i što svakojakim reklamnim panoima naružuju rivu istarskog turističkog bisera, nego i zato što nelegalno prodaju izlete u Veneciju i drugo što ne bi smjeli. Zbog straha od odmazde želio je ostati anoniman.

Prebacivanje odgovornosti

- Već sam tražio u Lučkoj upravi da obavijesti inspekciju, ali godinama sam ovdje i nitko ništa ne poduzima da bi se uveo red. To je nelojalna konkurencija, nas brodara ima puno, a većina bukera najprije prodaje Veneciju i Plitvice, jer žive od provizije. Budući da kontrole ni inspekcije nema, bukeri rade što hoće i nitko im očito ne može stati na kraj, ispričao je ogorčeni vlasnik broda.

Što je dosad poduzela i što će poduzeti, najprije smo pitali Lučku upravu Poreč, čiji nam je ravnatelj Željko Čorak rekao da brodari po ugovoru o stalnom vezu za obavljanje djelatnosti koji imaju s njima, smiju prodavati samo svoje izlete, dakle fišpiknike, Rovinj, Lim, Brijune i delfine.

Izvor:Glas Istre

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK