Novo

PROJEKT INTRREG
HRVATSKO-SLOVENSKA SURADNJA Hitni pacijenti s područja Umaga prevozit će se u BOLNICU U IZOLI

Novim režimom bitno će se skratiti vrijeme zbrinjavanja hitnih pacijenata s područja Umaga i Buja - bolnica u Izoli
Plan je bio da se kroz ovaj projekt pokrije područje Umaga, Poreča i Buzeta, no orijentirali smo se isključivo na Umag i Buje, jer su ti gradovi najugroženiji. Cilj nam je da to trajno zaživi i da se uključi i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da bi se pacijenti mogli prevoziti u Izolu i nakon završetka projekta, istaknula je dr. Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu istarske županije

 

Gotovo 600 hitnih pacijenata s područja Umaga i Buja više neće trebati sat i deset minuta putovati do Pule ili Rijeke da bi dobili adekvatnu liječničku pomoć, već će ih se kolima Hitne pomoći voziti u bolnicu u Izolu. Tako će se bitno skratiti vrijeme zbrinjavanja pacijenata, budući da im do slovenske bolnice treba svega desetak minuta. Naravno, kad je ljudski život ugrožen, svaka sekunda je od presudne važnosti.

Ovakva reorganizacija u koju je uključen Zavod za hitnu medicinu Istarske županije rezultat je prekograničnog projekta INTRREG -Slovenija Hrvatska koji traje dvije godine, a starta početkom rujna. Svjesni da je brza liječnička reakcija i adekvatna hospitalizacija presudna kod životno ugroženih pacijenata, zamjenica ravnatelja istarskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Gordana Antić potvrđuje da će se za Sloveniju slati traume i pacijenti koji su doživjeli srčani ili moždani udar.

Traume, infarkti….

- Plan je bio da se kroz ovaj projekt pokrije područje Umaga, Poreča i Buzeta, no orijentirali smo se isključivo na Umag i Buje, jer su ti gradovi najugroženiji. Iz Buzeta nam do Rijeke treba pola sata, a pacijente iz Poreča vozimo u Pulu i Rijeku. Cilj nam je da to trajno zaživi i da se uključi i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da bi se pacijenti mogli prevoziti u Izolu i nakon završetka projekta. Godišnje je to oko 200 trauma, 60-ak infarkta i 50-ak moždanih udara koje obrađujemo u Umagu, a koji bi se sada usmjeravali u Izolu. Strane državljane koji borave na području Umaga već se prevozi u Sloveniju, no to moraju sami platiti, kaže dr. Antić.

Ističe da su u projekt uključeni i pulska Opća bolnica, bolnica u Izoli i tamošnji Dom zdravlja, a pridruženi partneri su Ministarstvo zdravlja, Istarska županija i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Kako doznajemo, slovenski partner planira izgraditi heliodrom, a organizirat će se i razni tečajevi i međunarodne edukacije liječnika, medicinskih tehničara i vozača.

- Mi smo spremni i sada čekamo Izolu i prvi zajednički sastanak da vidimo točne projekcije koliko pacijenata oni mogu zbrinuti. Prve radne sastanke očekujemo krajem kolovoza, no činjenica je da sve to mora krenuti tijekom ove godine, kaže dr. Antić. Istaknula je da će se u sklopu projekta kupiti suvremeno i vrhunski opremljeno vozilo hitne pomoći koje će koristiti istarski Zavod za hitnu medicinu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Izvor:Glas Istre

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK