POSKUPLJUJU CIGARETE..i ostalo...

Poskupljuju cigarete, alkohol, auto osiguranje i participacija?

Index/123rf/Pixsell/Robert A
DIREKT INFORMATOR
Advertisement

PREMA sadašnjim prijedlozima Ministarstva zdravstva, nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju građanima će donijeti nova poskupljenja. Povećat će se cijene cigareta, žestokih alkoholnih pića, premije auto osiguranja, kao i najviši iznos participacija u zdravstvu, s 2000 na 4000 kuna. No još ništa nije sigurno jer nacrt novog zakona nije završen.

Indexu je to potvrdio dr. Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koji je član radne skupine za donošenje Zakona o zdravstvenom osiguranju. On se slaže sa svim navedenim mjerama poskupljenja.

"Ako želimo zadržati ovaj standard zdravstvene zaštite, treba nam promjena u sustavu participacija, kao i porez na rizično ponašanje. Ministarstvo zdravstva je na temelju naših prijedloga (mi smo predlagali da se cijena cigareta prvu godinu poveća za kunu, drugu za dvije i treću za tri) na zadnjem radnom sastanku izašlo s prijedlozima da se cijene duhanskih proizvoda povećaju za 50 posto, da isto toliko poskupe žestoka alkoholna pića, da se premija auto osiguranja poveća s 4 na 7 posto te da se poveća iznos najveće participacije s 2 na 4 tisuće kuna", rekao je dr. Jurković za Index.

"Od 1,3 milijuna zaposlenih, pola ne plaća dopunsko"

Istaknuo je da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da povećanje cijena cigareta za 10 posto smanjuje broj pušača za 4 posto i nada se da će zakon biti završen do jeseni.

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, u razgovoru za Index pojasnila je da se prijedlogom povećanja maksimalnog iznosa participacija s 2 na 4 tisuće kuna želi potaknuti sve one koji nemaju dopunsko osiguranje da ga krenu uplaćivati.

"Ovo s participacijama se odnosi samo na one koji nemaju dopunsko. Od 1,3 milijuna stanovnika koji su zaposleni, pola ih nije u sustavu dopunskog. To se želi promijeniti ovim povećanjem maksimalnog iznosa participacije i potaknuti ih da uplaćuju dopunsko. Što se tiče povećanja iznosa s 4 na 7 posto premija auto osiguranja, dosad se 4 posto od polica uplaćivalo Ministarstvu financija namijenjeno zdravstvu, a sad taj iznos ide na 7 posto", rekla nam je dr. Krolo.

Također je rekla da nacrt još uvijek nije usvojen te da se ne radi o konačnom nacrtu, nego slijedi još niz rasprava.

Izvor:Index

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK