MARS

Index: Kakvu suradnju na istraživanju Marsa planirate ostvariti s Europskom svemirskom agencijom (ESA)?

Green: ESA i NASA trenutno pregovaraju o tome kako mogu zajedno nastaviti istraživati Mars.

Index: Neki smatraju da je za smanjenje ljudskog otiska na Zemlji važno promijeniti svijest političara i ljudi širom svijeta. No istovremeno se čini da će to biti moguće učiniti samo uz pomoć razvoja znanosti i novih tehnologija. Što vi mislite o tome i gdje tu vidite mjesto NASA-e? Kako doživljavate planove Donalda Trumpa za NASA-u u tom kontekstu?

Green: Za NASA-u i SAD vrlo je važno znanstveno pismeno stanovništvo. Zahvalni smo predsjedniku Trumpu na njegovoj podršci NASA-i, svestranačkoj podršci Kongresa kao i predanosti američkog naroda. Predsjednik je rekao da „američke stope na udaljenim svjetovima nisu prevelik san“, a NASA već radi na ostvarenju tog cilja. U našem proračunu za 2019. planiramo implementirati predsjednikov plan ''Space Policy Directive-1'' te surađivati s National Space Councilom kako bismo ostvarili planove koje smo zacrtali.

Index: 2017. godine rekli ste da će NASA pronaći vanzemaljski život za 10-ak godina. Jeste li još uvijek tako optimistični?

Green: Vjerujem da ćemo do kasnih 2020-ih biti sposobni odgovoriti na pitanje jesmo li sami.

Index: Koji planeti i mjeseci su najbolji kandidati za vanzemaljski život? Gdje očekujete da ćete ga najprije pronaći?

Green: Uz Mars, postoje brojni svjetovi s oceanima koji su mjeseci gigantskih planeta. Svi ti svjetovi predstavljaju razne mogućnosti za život.

Index: Hoće li se pogon letjelice koja bi ljude trebala odvesti na Mars temeljiti na nuklearnom reaktoru kao što je onaj koji se razvija u sklopu projekta NERVA?

Green: Trenutno se rade mnoge različite studije mogućih pogona. NASA još nije donijela odluku o tome koji će koristiti.

Index: Koja je bila glavna tema rasprava na konferenciji UNISPACE+50? Zašto je ona važna?

Green: UNISPACE+50 je konferencija povodom 50. obljetnice prvog skupa United Nations Conference on the Exploration

 and Peaceful Uses of Outer Space, koji je bi prvi u nizu tri globalne konferencije UN-a o vanjskom svemiru s ciljem podizanja

 važnosti svemira u kontekstu UN-ova sustava te podizanja svijesti o dobrobitima svemira za cijelo čovječanstvo. Kao viši dužnosnik američke vlade,

 ja sam na UNISPACE+50 predstavio naše nacionalno izvješće o važnosti međunarodne suradnje u miroljubivoj upotrebi i istraživanju vanjskog svemira. 

Također sam govorio o NASA-inom Istraživačkom programu i brojnim NASA-inim budućim programima, kako u znanostima o Zemlji,

 tako i o istraživanjima Sunčevog sustava koja će uključivati robotičke i ljudske misije.

Index: Postaju li Amerikanci sve zabrinutiji za klimatske promjene i spašavanje Zemlje?

Green: Prema rezultatima ankete Pew Researcha, Amerikanci su zainteresirani da NASA nastavi pratiti klimatske promjene.

Index (pitanje na koje smo već ranije dobili odgovor): Istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da velika većina Amerikanaca cijeni

 važnost istraživanja svemira. NASA ima velik broj različitih planiranih misija, međutim, kada su ocjenjivali njih devet, Amerikanci su se izjasnili 

da ih najviše zanimaju misije bliže Zemlji te da bi istraživanje klimatskih sustava i asteroida i drugih objekata blizu Zemlje zbog mogućih sudara trebali biti NASA-ini prioriteti. Slabi li u SAD-u zanimanje za duboki svemir i vanzemaljce?

Green: Toga sam se dotaknuo vrlo kratko (u izlaganju u telekonferenciji op.a.), a to je bilo vrlo važno istraživanje. Pew Research radi jako dobar posao u dobivanju zaključaka svojih studija. Mi ovdje nalazimo da je istraživanje planeta i njihove nastanjivosti vrlo važno za Zemlju. Važno je za evoluciju Zemlje i evoluciju naše klime.

Kako sam već spomenuo, Venera je prije samo 700 milijuna godina krenula s eskalirajućim stakleničkim efektom, a sada je potpuno nenastanjiva. Stoga mi želimo shvatiti što je to pokrenulo. Koji su elementi na Veneri omogućili da se to dogodi?

Ono što se zbiva na Marsu također je relevantno. On trenutno nema magnetsko polje pa solarni vjetrovi odnose njegovu atmosferu. Zapravo, oceani su na Marsu uglavnom isparili u atmosferu, a solarni vjetrovi su ih potom bespovratno odnijeli. Vjerujemo da se to ponajviše događa zbog toga što je Mars izgubio svoje magnetsko polje i time svoju zaštitu.

Mi istražujemo Zemlju i znamo da se klima mijenja. Kao planetarni znanstvenik, mogu vam reći da se klima na Zemlji stalno mijenja,

 a mi mislimo da sama promjena nije toliko problem koliko brzina te promjene i čimbenici koji tome pridonose.

Kada pogledamo Zemljino magnetsko polje, vidimo tendencije da ono promijeni svoj smjer. Znamo da se Zemljino polje u prošlosti mnogo puta okrenulo. Ne znamo kako se i zašto to događa. No znamo da kad se dogodi, Zemljino polje se praktički smanji na nulu, a mi vjerujemo da struje duboko pod korom okreću polove i počinju se vrtjeti u suprotnom smjeru stvarajući novo polje.

Dakle, doći će vrijeme kada će Zemljino magnetsko polje oslabjeti i nalikovati na Marsovo. Stoga ćemo i mi biti izloženi solarnim vjetrovima koji će odnositi našu atmosferu.

Dakle, ono što učimo na Marsu važno je za Zemlju, kao što je važno ono što učimo na Veneri. To nam daje važne perspektive i s time moramo nastaviti. Mislim da se to dobro podudara sa željom građana da budemo sposobni istraživati Zemlju i promjene na njoj.

Izvor:Index

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK