NEŠTO NOVO

Gastro Direkt Informator

 

Zaboravite na dijete i prehranu po krvnim grupama, uskoro će nam naš DNK krojiti jelovnik svakog dana, evo i kako

poznata futurologinja za 'SD'

 

Što ćemo jesti za pet do deset godina i kako će na nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica utjecati tehnologija, istražila je futurologinja dr. Morgaine Gaye, koja se specijalizirala za prehranu. Jedno od njezinih predviđanja koje privlači osobitu pažnju jest da ćemo u bliskoj budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno povezani s našim DNK-om i koji će nam ukazivati što bismo trebali jesti toga dana kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Naime, kaže ona, uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo namirnice birati na temelju njihove analize.
Iako ovo zvuči nestvarno, treba znati da futurologinja okuplja vrhunski istraživački tim te primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti predviđanja vezana uz prehranu.

Inače, dr. Gaye predaje na sveučilištu Nottingham Trent u Londonu i sveučilištu Lund u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, provodi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne su joj teme budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica, a u svojem viđenju budućnosti tvrdi da je jedno sigurno, a to je da će za pet do 10 godina ljudi puno bolje razumjeti što jedu.
Dr. Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen jer, kako ističe, bez obzira na to što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo osobne, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.
Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do onih koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. Dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.
O samom procesu pretpostavljanja budućih trendova Gaye kaže: "Prehrana je prilično složen proces jer postoji mnogo faktora koji imaju veliku ulogu. Ne radi se samo o onome što nam se sviđa sada, nego to uključuje i ono što je naša obitelj konzumirala, ono uz što smo odrasli i kultura u kojoj smo rođeni, jer smo počeli razvijati svoje preferencije za miris s tri mjeseca in vitro.
Ako je vaša majka, na primjer, konzumirala curry tijekom trudnoće, vjerojatno ste odrastali uz vrlo začinjenu hranu i naviknuli ste se na tu vrstu 'topline' u njoj. Preferencije mirisa mijenjaju se tijekom odrastanja, ovisno o okolnostima, vremenu, spolu, našem hormonskom ciklusu dok starimo… Dakle, mnogo toga utječe na to zašto nam se nešto sviđa. Nije stvar samo u tome kakvog je hrana mirisa, okusa ili izgleda, jer sve je to povezano."
Ne slijedite trend proteina!
Kao jedan od trenutno aktivnih trendova dr. Gaye vidi proteine. Smatra ga još jednim od onih koje nije potrebno slijediti pa kaže: "Ako konzumirate tone proteina samo zato što mislite da biste to trebali – nemojte to činiti. Baš zato što će i taj trend, kao i svi drugi, proći."
Zamjećuje, također popularan, pozitivan trend koji se odnosi na med, koji postaje svestrana namirnica, kao što je već godinama slučaj s čokoladom i vinom. Napominje da postoji mnogo različitih profila okusa, bilo da su s cvjetnom ili sa šumskom notom. S medom je sjajno to što se danas savršeno uklapa u prirodni trend prehrane biljnog podrijetla.
S obzirom na to da se med već tisućljećima koristi kao probiotik i da ima puno različitih zdravstvenih prednosti, a koristi se i za opekline, kožne lezije i slično, pri kupnji je najvažnije paziti na to da je nefiltriran, nepasteriziran i da sadrži propolis.
Neke namirnice moraju biti organske
Jedna od aktualnih tema je i organska hrana, za koju je općepoznato da je najbolja. Međutim, znamo i da kupnja organske hrane nije uvijek i svima dostupna s obzirom na to da su i troškovi njezine proizvodnje veći. Stoga dr. Gaye savjetuje da biramo organsko voće i povrće, i to upravo one vrste koje se u konvencionalnoj proizvodnji najviše tretiraju pesticidima, a to su prvenstveno krumpir i rajčice, zatim kruške, jabuke, sve zeleno lisnato povrće poput špinata i salate, te sve mekano voće, poput malina, jagoda, bresaka i šljiva.
Tropsko voće, kao i kupus, brokule te datulje rastu u izobilju i ne iziskuju puno napora uzgajivača, stoga ih se i manje tretira pesticidima, pa te proizvode ne moramo nužno kupovati iz organskog uzgoja. Dr. Gaye smatra da je najbolje birati organsku hranu ako za to imamo mogućnosti, međutim, ako smo limitirani budžetom, prioritet trebamo dati spomenutim namirnicama.
Ljudi će sami uzgajati hranu u gradovima
Isto tako, dr. Gaye predviđa da ćemo u budućnosti svjedočiti povećanju broja ljudi koji uzgajaju svoju hranu, posebno u većim gradovima, primjerice u Londonu. Tako će prvenstveno uštedjeti s obzirom na to da će cijene svega porasti, a osim toga, na taj će način moći kontrolirati kvalitetu proizvoda.
"U Londonu ima mnogo cijevi i podzemnih tunela koji će se sve više koristiti za uzgoj hrane, uključujući i gljive", dodala je.

 

Na pitanje što je najbolje što mogu učiniti da bi postali zdraviji, koje joj ljudi često postavljaju, dr. Gaye odgovara da svi uvijek očekuju jednostavan odgovor. "To je zapravo puno više od onoga što unosite u svoje tijelo. Možete jesti najzdraviju hranu, ali biti nezdravi! Um je jako snažan, a kad ste pod stresom ili vam nedostaje sna, činite sebi mnogo više štete nego što mislite. Dobra prehrana i vježbanje su važni, ali ne smijemo zaboraviti brinuti se o svojem emocionalnom stanju. Odvojite vrijeme u danu za opuštanje. Život je prekratak da biste cijelo vrijeme bili pod stresom."

Savjeti o datuljama, reishi gljivama i celeru
– Datulje su gotovo savršena hrana, one su među prvim kultiviranim voćem i koriste se već 8000 godina. Pune su kalcija, željeza, magnezija, vitamina A i K, selena i vlakana te ujedno čine veliku šećernu alternativu slatkišima. Sadržaj sumpora čini ih izvrsnima za sezonske alergije. A ako ste malo previše popili pa patite od mamurluka, nekoliko datulja može biti vaš spas jer pomažu u suzbijanju negativnih učinaka alkohola.
– Reishi gljive već se tisućama godina koriste u kineskoj medicini kao antiinflamatorna, antioksidativna i adaptogena biljka, što znači da pomažu i kod negativnih simptoma stresa. Poznato je da ova zdrava gljiva pomaže u borbi protiv raka, alergija i umora. – Za poboljšanje zdravlja crijeva najbolje je početi dan konzumirajući sok od celera rano ujutro. To je moćan protuupalni lijek koji će vam tijekom dana jačati probavu. Mineralne soli u celeru pomažu u stvaranju klorovodične kiseline, koja probavlja i apsorbira hranu, detoksicira jetru i ubija patogene.

'Zvijezda' ukorak s budućnosti
Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije "Zvijezda" koja je podržala dolazak futurologinje na konferenciju, izjavio je: "Izuzetno nam je drago što možemo podržati konferenciju 'Future Tense' i na taj način iz prve ruke odškrinuti vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti proizvod koji će naš potrošač budućnosti željeti, ali futurologija nam može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promjenu trendova, što je dobra smjernica za planiranje budućeg poslovanja."

'Future Tense' u listopadu u Zagrebu
O budućoj svakodnevnoj konzumaciji namirnica i tehnologiji koja će pratiti nove trendove dr. Gaye će govoriti na konferenciji "Future Tense" 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj "Laubi", u organizaciji zagrebačkog Komunikacijskog laboratorija. Uz nju će govoriti i drugi futurolozi: Aric Dromi o pametnim gradovima, David Birch, uz podršku Addiko Bank, o budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.

 

izvor:Slobodna Dalmacija

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK