DALI STE ZNALI?

 

Pogreške koje radimo kod pripremanja pizze

Pizza masters
Thinkstock
Odgovor na najčešće greške kod pripreme pizze, potražili smo, gdje li drugo, nego kod prekomorskih susjeda - Talijana.

Talijanski portal La Cucina Italiana donosi popis koji biste svakako trebali proučiti. Premda naizgled jednostavna priprema tijesta za pizzu,

 ipak postoje neka pravila kojih se treba pridržavati, tvrde Talijani, a na nama je da im vjerujemo imajući na umu da je riječ o vrhunskim znalcima iz domovine pizze.

  • Kvasac

Da biste dobili savršenu pizzu, kvasac je od iznimne važnosti. Treba biti kvalitetan, a stručnjaci savjetuju da je 7

 grama dovoljno za kilogram brašna. Što manje kvasca, duže je potrebno tijestu da se prirodno diže, što čini tijesto puno finijim.

 

 Brašno

Nikako nećete pogriješiti ako odaberete brašno tipa 00 (označava najfinije bijelo brašno, pahuljasto i svijetlo). Dobro brašno jamči savršeno tijesto. 

  • Lopta ili paketić?

Većina ljudi zamijesi kuglu i ostavi takvu da se diže, a Talijani predlažu da pokušate s drugačijim oblikom

Napravite pravokutnik od tijesta i krajeve lagano razvučete, preklopite preko, poput paketića. Nabori su važni kako bi se tijesto ispravno i postepeno dizalo.

 

 | Author: StockfoodStockfood

  • Dizanje u hladnjaku

Nije pogreška ako ostavite da se tijesto diže u hladnjaku, ali imajte na umu da je idealno vrijeme dizanja oko 12 sati. Budući da ne želite čekati ovoliko dugo, najbolje da tijesto stavite u nauljenu posudu, pokrijete čistom krpom i stavite u ugašenu pećnicu.

  • Dodavanje soli

Sol i kvasac nemojte stavljati zajedno u isto vrijeme, a sol dodajte tek na kraju u tijesto, u posljednjoj fazi pripreme.

 
  • Šećer nije potreban

Ogromna pogreška. Šećer je neophodan kako bi se tijesto lakše diglo. Dodajte šećer zajedno s kvascem, a možete ga zamijeniti s medom. 

  • Valjak za tijesto ili ruke?

Možete ju ručno razvući, ali je pitanje koliko ćete uspješno to izvesti bez da vam tijesto popuca. Za hrskavu i tanku pizzu, poželjno je koristiti valjak za tijesto

 

  • Umak od rajčice

Domaći, najbolji, i nikako ne pretjerivati. Talijani vole da sredinu lagano namažete žlicom, a rubove ne zacrvenite previše.

  • Konačno, pećnica

Pečenje pizze je najzahtjevniji dio nakon dizanja tijesta. Najpoželjnija je krušna peć, ali budući da je većina osuđena na pećnice, Talijani preporučuju sljedeće:

 Tijesto stavite na 250 stupnjeva na najdonji kat pećnice desetak minuta, a tek pred kraj stavite na sredinu i ostavite po želji. 

  • Svi okusi

Preljev prvi stavljamo, a sve dodatke pizzi, tvrde susjedi, dodajemo na pola pečenja (kada pizzu selimo na srednji kat), osim mozzarelle i povrća koje stavljamo posljednje. 

Direkt Informator/Gastro.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK