I HRVATI JE IMAJU...

Direkt Informator 2018

IMAMO KRIPTOKUNU! Skupina hrvatskih ‘haktivista’ osmislila prvu domaću kriptovalutu

 

Svijet kriptovaluta odnedavno je bogatiji za kriptovalutu hrvatskog podrijetla – Kriptokunu. Kriptokunu je izradila “Anonutopia”, skupina hrvatskih haktivista s ciljem pozicioniranja Hrvatske u sam svjetski vrh razvoja informacijskih tehnologija u kontekstu direktne demokracije. Kriptokuna je osmišljena kao stabilna kriptovaluta koja drži vrijednost 1:1 prema kuni, što ju čini jednom od prvih takvih kriptovaluta u svijetu.

Iako su izazvale veliku groznicu posljednjih godina zbog pomame za lakom zaradom, nestabilnost najpoznatijih i najvećih kriptovaluta poput Bitcoina ili Ethera čini ih jako rizičnim ulaganjima i gotovo neupotrebljivima za svakodnevne transakcije. Stoga se u novije vrijeme razvoj stabilne kriptovalute (tzv. stable coin) smatra svetim gralom u svijetu blockchain tehnologija te se javljaju različiti pokušaji dizajniranja valute sa stabilnom cijenom koja je vezana za neke svjetske valute, zlato i slične stabilne indekse. Stabilne kriptovalute mogle bi u bliskoj budućnosti biti prekretnica u financijskome poslovanju jer, osim mogućnosti svakodnevne uporabe, mogu biti i sredstvo za dugotrajno čuvanje vrijednosti.

Kriptokuna je standardizirani i transparentni ERC20 token, a njena se vrijednost stabilizira pomoću centralnog bankarskog tokena Anote koji ujedno služi i za investiranje i ostvarivanje profita, a također i za izradu drugih kripto verzija svjetskih fiat (“stvarnih”) valuta poput eura, dolara i drugih. Na temelju Kriptokune razvija se domaća aplikacija za spajanje prijevoznika i putnika tj. za taxi usluge, s manjim naknadama od konkurenata, a čiji će se profit vraćati članovima zajednice. Na istom principu Anonutopia planira i razvoj aplikacije za iznajmljivanje nekretnina i brojne druge, a te su aplikacije prvi projekti tog tipa u svijetu.

Sve aplikacije koje haktivisti iz Anonutopije razvijaju su otvorenog koda (Open Source) i besplatne su. Kao sredstvo plaćanja aplikacije koriste Kriptokunu i druge kripto-fiate iz Anota ekosustava te revolucionarne blockchain tehnologije u poslužiteljskoj (serverskoj) pozadini.

Osim toga, Kriptokunom će biti omogućene financijske usluge poput internet bankarstva, plaćanja računa, a ubrzo je u planu i uvođenje bankomata na kojima će se kriptokune moći mijenjati u kune i obrnuto. Među ostalim, na taj način haktivisti namjeravaju pružiti priliku blokiranim građanima da izađu iz začaranog kruga socijalne isključenosti.

Općenito, haktivizam obuhvaća korištenje informacijskih tehnologija subverzivnim metodama u svrhu društvenih promjena i djelovanja u korist općeg dobra, promoviranja ljudskih prava, decentralizacije društvenih institucija i ukazivanja na nepravde koje uzrokuju postojeći regulatorni sustavi. Osim nastojanja oko odblokiravanja blokiranih, kreiranjem Kriptokune i širenjem usluga baziranih na njoj hrvatski haktivisti žele u Hrvatskoj stvoriti poligone za razvoj inovacija temeljenih na blockchain tehnologiji i tzv. “pametnim ugovorima” (smart contracts), koji otvaraju širok spektar mogućnosti unapređenja poslovnih i društvenih institucija. Zanimljiv je u tom kontekstu i podatak da je Kriptokuna objavljena na glavnoj Ethereum mreži na Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2018.

Na pitanje zašto su anonimni, haktivisti iz Anonutopije odgovaraju kako svojom anonimnošću upravo žele pokazati revolucionarnost blockchaina i pametnih ugovora te ukazati na činjenicu da anonimnost, transparenost i povjerenje mogu koegzistirati upotrebom najmodernijih tehnologija. Pametni ugovori primjerice omogućuju nepobitnu provjeru podataka o tomu da anonimni haktivisti iz Anonutopije zaista i rade to što tvrde da rade.

Izvor:Dnevno.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK