NAJHLADNIJE LJETO?

 Direkt Informator 2018

Postoji godina kada ljeto uopće nije došlo

 24. LIPNJA 2018
Prikaz snijega u prirodiTHINKSTOCK
 
Iako se danas čudimo svakoj vremenskoj pojavi, ljudska je povijest dokaz kako je vrijeme oduvijek bilo nepredvidivo

Nazvana još i kao "godina bez ljeta", 1816. je doista bila najbizarnija godina otkako postoji meteorološka dokumentacija. U SAD-u je poznata i pod nazivom Eighteen hundred and froze to death.

Tko je ugasio sunce?

Naime, dok su siječanj i veljača bili donekle standardni, u ožujku je počelo opako zahladnjivati.

U travnju i svibnju kiša nije prestala padati. U lipnju i srpnju mraz je bio svakodnevan, a u New Yorku je palo oko metar snijega.

Europu je pogodilo ogromno nevrijeme, a brojne su se rijeke prelile iz korita. Sve je to uzrokovalo ogromne štete u poljoprivredi diljem svijeta i cijena hrane se udeseterostručila.

 

Erupcija Etne | Author: YoutubeYOUTUBE

 

Nitko nije znao zašto

Iako je cijela planeta bila u čudu te su uporno iščekivali ljeto koje nije došlo, već se naprosto nastavila zima, pa jesen, pa zima, nije bilo objašnjenja za tu pojavu.

Tek 1920. je američki znanstvenik William Humphreys postavio danas široko prihvaćenu hipotezu za taj klimatski fenomen. On je otkrio kako je vulkan Tamboru u travnju 1815. eruptirao te je u atmosferu poslao oblake vulkanskog pepela. Velik dio sjeverne hemisfere bio je prekriven pokrivačem prašine i prljavštine, no tek u lipnju 1816. je postalo jasno kako nešto nije u redu.

Hladno vrijeme zimskih mjeseci naprosto nije završilo. Mraz je potukao sve usjeve, a glad koja je izbila nakon toga uzrokovala je društvene nerede, pobune, uništenja čitavih zajednica i povećala se stopa zločina.

Došla je i epidemija

Godina bez ljeta je prema brojnim znanstvenicima i glavni krivac za izbijanje jedne od najsmrtonosnijih epizoda tifusa u povijesti. Dok je hladnoća paralizirala sjevernu hemisferu, monsuni su opustošili južnu, pomažući širenje epidemije kolere, ubijajući na desetke tisuća ljudi. 

 

Prikaz velike gladi u Irskoj iz 19. stoljeća | Author: Wikimedia CommonsWIKIMEDIA COMMONS

 

Irska je nakon toga preživjela katastrofalnu glad, a Kina je, ironično, bila prisiljena napustiti sadnju riže te uzgajati profitabl8iniji mak, šireći ono što će kasnije biti poznato kao opijumsko tržište.

Izvor:Express

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK